Viceprimarul Florin Birta a susținut azi, 11 septembrie 2018, o conferință de presă în teren, cu ocazia sosirii primelor tronsoane ale podului peste Crișul Repede, care se construiește între strada Plevnei si strada Szigligeti Ede și care va purta numele de „Podul Centenarului”.

 

„Azi a ajuns primul transport din podul care va fi montat de azi, urmând ca în cursul săptămânilor următoare să vină și celelalte transporturi. Podul urmează să fie finalizat, montat ca și schelat metalic până la data de 1 noiembrie – dată la care va fi finalizată complet partea de structură metalică, urmând apoi asfaltarea efectivă a podului, a trotuarelor. Până în acest moment au fost finalizate accesele, atât pe un mal cât și pe celălalt, au fost realizate cele două sensuri giratorii și au fost asfaltate căile de rulare, urmând ca în momentul în care se va turna stratul de uzură final pe pod, să fie finalizate și arterele de circulație din zonă. După ce se vor monta tronsoanele mediane, se vor monta tronsoanele laterale care vor face legătura efectiv cu malurile Crișului”, a explicat viceprimarul Florin Birta.

Câteva detalii tehnice au fost oferite de inginerul Vlad Moldovan, care a menționat că, începând de mâine, o să decurgă aprovizionarea cu restul tronsoanelor de pod, urmând ca până vineri să fie finalizată montarea integrală a primului tronson.

Săptămâna aceasta se va monta tronsonul II, iar săptămâna viitoare tronsonul III, care se află chiar peste deschiderea unde acum curge Crișul. Practic ele vor finaliza montajul căii de rulare. Acestea se montează la final pentru că atunci se fac elementele de reglare și se verifică geometria podului înainte de montarea cablurilor și turnarea căii din luna noiembrie.

Valoarea totală a obiectivului de investiție „Construire pod peste Crișul Repede între strada Plevnei și strada Szigligeti Ede” este de 12.648.758, 56 lei cu TVA inclus. Lungimea totală a podului va fi de 79,61 metri iar lățimea de 18 metri.

Podul Centenarului urmează să fie inaugurat la 1 decembrie 2018.