Rând pe rând, parlamentarii bihoreni au semnalat pericolul iminent de la Derna, încercând să sensibilizeze autoritățile centrale după ce administrația locală nu a avut succes. Începând cu doamna deputat FLorica Cherecheș și continuând cu domnul deputat Silviu Dehelean, domnul senator Cornel Popa și recent cu domnul deputat Gavrilă Ghilea. Fiecare a intervenit fie direct la Ministerul Mediului fie a făcut apel de la tribuna Parlamentului către autoritățile centrale să ia măsuri pentru e evita un eventual dezastru.
 
În zonă există două depozite de deşeuri industriale periculoase, rămase de la Petrol Derna în zona intravilană, care ameninţă localitatea şi mediul înconjurător cu potenţialul de deversare. Mai mult, sunt locuinţe în aval de batalul doi, batal care are o gardă de siguranţă în această zonă a digului de câțiva zeci de centimetri iar în contextul precipitaţiilor abundente din ultima vreme, acestea se pot revărsa.
 
Administrația liberală din comună a încercat să ecologizeze zona prin fonduri europene, dar întrucât terenurile nu sunt în proprietatea primăriei, intenţia de accesare a unei linii de finanţare europeană în acest scop a eșuat. Practic, acele batale sunt proprietatea statului, administrate de o firmă care a intrat în faliment. Dar ministerul Mediului şi-a declinat competenţa, chiar prin semnătura ministrului Graţiela Gavrilescu.
 
Petrol Derna este fabrica în laboratoarele căreia în anii ’50 inventatorul Varadi Ernest producea, în premieră, uleiul polar, cu ajutorul căruia avioanele ruseşti ajungeau pentru prima dată la Polul Nord. Conform experților, ecologizarea zonei ar costa aproximativ 4 milioane de euro dar Guvernul nu a încercat remedierea situaţiei deși anul trecut Comisia Europeană a deschis împotriva statului român un proces de infringement din cauza a 68 depozite periculoase.