Directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, Mihai Jurca, împreună cu Connie Chifor coordonator, PR & comunicare a Târgului de carte Gaudeamus au susținut ieri, 7 mai, la Primăria Oradea o conferință de presă cu privire la organizarea celei de a VI-a ediții a Târgului de carte Gaudeamus la Oradea.

Ediția orădeană a Caravanei Gaudeamus Radio România, care va avea loc în perioada 8 – 12 mai în Piața Unirii, este organizată de postul public de radiodifuziune prin echipa Gaudeamus și Radio România Cluj, Primăria Oradea și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și regiune (APTOR).

Bestseller-urile momentului, în ţară şi peste hotare, importante reduceri de preţuri, inclusiv pentru titluri recente, pachete promoţionale şi serii de autor îi așteaptă pe toți pasionații de lectură, invitați cu acest prilej să își voteze favoriții în materie de titluri și edituri și să participe la Tombola Gaudeamus, cu premii numeroase și atractive.

Programul de vizitare este următorul: miercuri – sâmbătă, între orele 10.00 și 20.00 și duminică, între orele 10.00 și 15.00. Intrarea este liberă.

În deschiderea conferinței de presă, directorul APTOR Mihai Jurca a spus: „Într-o eră a tehnologiei atât de avansate, din păcate vedem din ce în ce mai puțini tineri cu o carte în mână. Prin urmare, cred că astfel de evenimente sunt mereu binevenite în orașul nostru. Îi mulțumesc pe această cale lui Connie Chifor pentru implicare, pentru munca pe care a depus-o și pentru că a ținut cont de recomandările noastre în producerea evenimentului. Totodată, doresc să-i mulțumesc d-lui Lucian Scurtu, de la revista Familia, poet și profesor, care a acceptat anul acesta să fie președintele de onoare al acestei ediții a Tâgului Gaudeamus. Domnia sa va fi prezent mâine, la ora 13:00,  la lansarea oficială a târgului în Piața Unirii”.

La această ediție a Târgului Gaudeamus vor fi prezenți peste 60 de expozanţi reuniţi în 50 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România – edituri și agenţii de difuzare de carte românească și publicată peste hotare, cărora li se adaugă importanți distributori de muzică și jocuri educative.

Târgul va avea o suprafaţă de aproape 550 mp de standuri, cea mai mare înregistrată până acum la acest eveniment.

Totodată, în cadrul caravanei vor avea loc 10 evenimente (lansări și prezentări de carte adresate unui public variat ca domenii de interes).

„Prin participarea editurilor de top din România şi a celor mai importanţi distribuitori naţionali de carte străină, muzică și jocuri educative, Târgul Gaudeamus Radio România aduce în fața orădenilor o ofertă bogată și variată, atât prin numărul mare de titluri disponibile, cât şi prin diversitatea domeniilor abordate, într-o atmosferă destinsă și prietenoasă. Avantajul de a merge la un târg de carte este și acela că poți intra în relație directă cu cel care produce și comercializează cartea. Suprafața târgului a crescut semnificativ anul acesta față de anul trecut, cu aproximativ 20%. Asta înseamnă că vom avea mai  multe edituri, mai multe standuri și mai multe titluri de carte”, a precizat Connie Chifor coordonator, PR & comunicare a Târgului de carte Gaudeamus.

Proiecte Radio România în cadrul Târgului GAUDEAMUS

· Cărţile se întorc acasă – campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care, la finalul evenimentului, este oferit cu sprijinul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” unei biblioteci publice, subfinanţate la capitolul achiziţii.

· Invitaţi de nota 10: Olimpicii României –  proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc. Sâmbătă, 11 mai, la ora 12.00, sunteţi aşteptaţi să îi cunoaşteţi pe „invitaţii de nota 10″ la Gaudeamus Oradea, elevi din judeţul Bihor premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline: Alexandru Slavoia (Colegiul Național „Emanuel Gojdu” Oradea), Kurucz Csenge Dorottya, Istvan Zsuzsanna și Arva Norbert Akos (elevi ai Liceului Teoretic „Ady Endre”, Oradea). Premiile vor fi oferite de InfoTouch Systems.

· Tombola GAUDEAMUS – este derulată pe baza buletinelor de vot al publicului, cu premii numeroase și atractive: echipamente și accesorii multimedia oferite de Radio România și InfoTouch Systems, vouchere pentru produse Emex și vouchere pentru cadouri personalizate CEWE. Tombola se derulează pe baza buletinelor de vot al publicului, iar tragerea la sorţi a câştigătorilor va avea loc zilnic, în intervalul 8 – 11 mai, la ora 19.30.

Premiile Târgului GAUDEAMUS Radio România

Premiile Târgului GAUDEAMUS Radio România, ediția Oradea 2019 vor fi decernate duminică, 12 mai, începând cu ora 13.00, astfel:

 

· Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor – locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte, decernate prin votul publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului;

· Trofeele Presei  decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin votul publicului;
· Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase vizitatoare, de către InfoTouch Systems și CEWE;

GAUDEAMUS Oradea este una dintre cele mai recente componente a „Programului LECTURA”proiect de anvergură naţională iniţiat şi derulat de Radio România cu scopul de a susţine cultura scrisă din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional, dedicate în principal cărţii şi ofertei educaţionale. Palmaresul cumulat al programului, în intervalul 1994 – aprilie 2019, însumează 112 evenimente organizate sub brandul GAUDEAMUS Radio România, peste 3.027.000 de vizitatori şi aproape 13.600 de manifestări culturale, cu profil preponderent literar. Principalele componente ale programului sunt: Târgul Internaţional Gaudeamus Radio România (25 de ediţii) și Caravana GAUDEAMUS Radio România (Cluj-Napoca – 20 de ediţii, Craiova – 18 ediţii, Litoral  – 10 ediţii, Timișoara – 10 ediții, Oradea – 6 ediţii, inclusiv ediția 2019), Brașov – o ediție şi o serie de proiecte culturale conexe.

 

Sponsori și parteneri

Sponsori: InfoTouch Systems, Emex, CEWE, Clima Service SRL și Spring Harghita
Parteneri media: Bihoreanul, InfoOradea.ro și Agenția de presă Rador