Oradea are cea mai mare concentrație de supermecanici pe metru pătrat. Vineri, într-o întrecere spectaculoasă, orădeanul Alexandru Szuz (38 ani) a revendicat în finala de la Cluj-Napoca trofeul suprem al concursului național Mecanicul Anului 2018, triumfând la secțiunea diagnoza auto. În aplauzele sălii, el a plecat acasă cu marele premiu, noul Citroen C3.

La secțiunea mecanică, pe podium a urcat tot un orădean, Géza Attila Szabó (41 ani). Peste 1600 de mecanici și diagnosticieni auto din toată țara s-au înscris anul acesta în ediția cu numărul 8 a competiției devenită tradiție în industria auto. Mecanicul Anului este un eveniment organizat de AD Auto Total, cu suportul: Bosch, Castrol, Mann Filter.

„Mecanica nu e tradiție la mine în familie, vin dintr-o familie de muncitori, deci nicio tangență. În schimb, electronica era o pasiune din copilărie. Am pus prima dată mâna pe o mașină când eram în clasa a cincea sau a șasea” povestește Alexandru Szuz. „Particip la concursul acesta de cinci sau șase ani, anul trecut am ajuns chiar în finală, însă m-au copleșit emoțiile și nu m-am concentrat… Anul acesta mi-am zis că e musai să ajung iar în finală! Lucrez în același service din Oradea cu Francisc Kasziba (marele câștigător din 2016) și culmea, în finală am concurat tot împotriva unui orădean, Radu Mălan, și el finalist de mai multe ori în edițiile anterioare. Noi la muncă suntem o echipă, și suntem pasionați de asta, lucrăm până găsim ce nu merge… Și soția mea zice că stau mai mult în atelier decât acasă…. Ne perfecționăm constant. Merg la cursurile de specializare ale Academiei Auto AD Auto Total de ani de zile, de când au apărut. Acum ajung cam de 6-7 ori pe an. Am crezut pe vremuri că sunt meseriaș, dar abia când am ajuns la cursuri am realizat că practica nu funcționează fără teorie. Trebuie învățat că altfel degeaba ne apucăm să dăm cu ciocanul dacă nu știm unde”, mai spune Alexandru Szuz.

Concursul Mecanicul Anului are două secțiuni: mecanică auto și diagnoză auto. După probele teoretice online care au durat peste o lună, primii 100 clasați la ambele categorii s-au strâns vineri la Cluj-Napoca, pentru a parcurge probele scrise eliminatorii. La DIAGNOZĂ, penultima etapă s-a axat pe o probă de tipul „Știi și Câștigi” (proba pupitrelor), unde cel care are cel mai rapid răspuns corect merge mai departe. Primii doi clasați au trecut la proba finală, o întrecere tensionată: două mașini identice pe scenă, cu aceeași defecțiune, de reparat în maxim 30 de minute! A fost o cursă contra-cronometru și contra propriilor limite, în care Alexandru Szuz a reușit să pornească primul motorul și a câștigat titlul de Mecanicul Anului.

La secțiunea MECANICĂ AUTO, după proba scrisă au rămas pe poziții doi finaliști care au avut de executat concomitent o operațiune mecanică pe un motor instalat pe un stand, în maxim 20 de minute. Orădeanul Géza Attila Szabó a reușit s-o facă cel mai rapid și a câștigat sub privirile unei audiențe de aproape 500 de persoane (colegi de breaslă, reprezentanți ai industriei, profesioniști), reușind o înlocuire a garniturii de chiulasă pe motorul dezechipat într-un timp record de aproximativ 16 minute, la diferență de 5 minute față de competitorul său, gălățeanul Vișan Cristian Dănuț. “Perseverența contează în acest concurs” recunoaște Szabó, care a plecat acasă cu un cec în valoare de 2000 EUR. „La mine e a patra participare, mi-am mai încercat șansele… Anul acesta am și avut noroc, dar m-am și pregătit mai temeinic. Sunt autodidact, învăț singur. În 1999 m-am angajat prima dată la un service, dar de mic copil am avut o pasiune pentru mecanică” mai spune Szabó. Service-ul anului (cu cei mai mulți participanți ajunși în finala Mecanicul Anului 2018) este, pentru a doua oară în istoria concursului, AD Garage Moldoservice din Bicaz. Echipa din Bicaz a mai câștigat acest titlu în 2016.

Juriul competiției a fost format din trainerii ACADEMIEI AUTO AD AUTO TOTAL, profesioniști care au la activ mii de ore de formare furnizate mecanicilor și diagnosticienilor din toată țara, și care specializează și traineri din Bulgaria, Marea Britanie, Irlanda sau Suedia. „Ediția de anul acesta a fost o ediție spectaculoasă pentru că nivelul concursului a fost mai greu decât în alți ani – întrebările au fost mult mai complicate. Lucrurile evoluează cu o viteză uimitoare în dezvoltarea unui automobil, apar multe calculatoare noi, și noi trebuie să ținem pasul cu ele, să fim pregătiți în permanență pentru a reuși să rezolvăm problemele. Din păcate, există o lipsă acută de personal pregătit în service, de care ne lovim și noi ca traineri”, afirmă Ionuț Ion, trainer al ACADEMIEI AUTO AD AUTO TOTAL. Din echipa de arbitraj au făcut parte și câștigători ai edițiilor precedente ale concursului: Robert Puiac (Mecanicul Anului 2017), Francisc Kasziba (Mecanicul Anului 2016), Lucian Crișan Lupa (Mecanicul Anului 2011), Laurențiu Mihalache (Mecanicul Anului 2014 și 2015), Petru Borbely (Mecanicul Anului 2013).

AD Auto Total mulțumește sponsorilor oficiali, Bosch, Castrol și Mann Filter. „De 25 de ani în România, Bosch aduce tehnica pentru viață. Suntem alături și susținem mecanicii din întreaga țară prin activitatea pe care o desfășurăm. Suntem mândri de acest parteneriat”, afirmă Dieter Plaian, reprezentant vânzări Bosch România. „Aici sunt cei mai buni mecanici din toată țara. Castrol nu putea lipsi nici anul acesta de la un eveniment unic, cu tradiție. Împreună cu AD Auto Total susținem de 8 ani de zile performanța în România! Suntem mândri de toți cei care au participat!”, spune Bogdan Avrigeanu, Distributor Business Manager Castrol România. „Încă un an, încă o ediție Mecanicul Anului, și încă o dată Mann Filter și AD Auto Total și-au dat mâna pentru atingerea unui scop comun, creșterea nivelului de profesionalism al specialiștilor din industria auto. Felicitări tuturor participanților!”, afirmă Florin Văsuț, reprezentant Mann Filter România.

AD Auto Total mulțumește de asemenea pentru suportul acordat partenerilor KYB, VARTA, ELRING, ATE, Filters PURFLUX, Zimmerman și TRW.