Știai că limba română se vorbește și în Republica Moldova, dar și în Provincia Autonomă Voivodina din Serbia? Există multe alte curiozități din limba română, de la cele mai vechi cuvinte și până la cea mai folosită literă din alfabet.

1.  Cel mai lung cuvânt care conține o singură vocală este ”abracadabranta” (14 litere) și înseamnă cu totul nebișnuit, ciudat, bizar, încâlcit.

2. Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera „C“. Drept dovadă este Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX), care conține nici mai mult, nici mai puțin de 19.750 de definiții ale termenilor ce încep cu litera „C“. 

3. Cel mai lung cuvânt care începe și se termină cu o vocală, iar în rest nu conține decât consoane: ”înspre”.

4. 27 de litere are „Stațiunea Climaterică Sâmbăta“, un sat din județul Brașov, în timp ce „Constantinești“ este cea mai lungă denumire de localitate formată dintr-un singur cuvânt (14 litere). La polul opus, numele comunei Ip din județul Sălaj conține doar două litere. 

5.  „C” este litera cu care încep cele mai multe cuvinte în limba română. Dicționarul explicativ al limbii romane cuprinde 19.750 de definiții ale cuvintelor ce încep cu litera ”C”.

6. Cel mai lung cuvânt în care fiecare literă se repetă exact de două ori: ”angionefrografie” (16 litere), termen medical ce reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal cu ajutorul unei substanțe de contrast.

7. În limba română, numeralele cardinale „cinci“ și „douăsprezece“ au atâtea litere pe cât arată cifra sau numărul lor: 5 și 12. 

8. Limba română are câteva palindromuri. Ele se referă la cuvinte sau grupuri de cuvinte pe care le poți citi de la stânga la dreapta și invers, fără să le pierzi sensurile: „tot“, „Ana“, „cojoc“, „o ramă maro“ ș.a.