Viceprimarul Mircea Mălan a susținut azi, 24 mai, o conferința de presă cu privire la realizarea unor lucrări importante în zona centrală, printre care extinderea spațiilor pietonale și construirea de parcări supraterane în zona centrală.

Toate aceste proiecte fac parte dintr-un concept integrat de dezvoltare a orașului, care pornește de la ideea că orașul trebuie să fie la dispoziția oamenilor care îl locuiesc și să vină în întâmpinarea nevoilor lor.

În cadrul acestui concept, în urmă cu câțiva ani s-a reabilitat deja Piața Unirii, Pasajul Vulturul Negru, s-a pietonalizat strada Vasile Alecsandri, am finalizat piațeta din jurul Catedralei Sf.Nicolae și avem inclusiv programul de reabilitare a fațadelor clădirilor din zona centrală a orașului nostru. În acest moment, se contină lucrările începute la malul stâng al Crișului Repede, fiind în curs de execuție și lucrările de reamenajare a Pieței Ferdinand, asta după ce realizarea Podului Centenarului și modernizarea Podului Sf. Ladislau au fost deja finalizate.

Totodată, urmează să înceapă și lucrările de pietonalizare a străzii Aurel Lazăr, dar și lucrările de transformare a zonei pietonale delimitată de străzile Libertății – Nicolae Grigorescu – Iosif Vulcan, care vor cuprinde și construcția unei parcări supraetajate.

Viceprimarul Mircea Mălan a vorbit despre efectele pe care le au aceste lucrări și despre măsurile luate de administrația locală în acest sens: „Toate aceste lucrări pe care le realizăm generează însă și efecte în trafic, dar și zgomot și praf, afectând într-o oarecare măsură confortul celor care locuiesc în aceste zone. Prin urmare, e obligația noastră să limităm cât mai mult posibil consecințele negative ale acestor lucrări, astfel că în permanență purtăm discuții cu riveranii zonelor afectate. Una dintre consecințele realizării tuturor acestor proiecte este dezafectarea locurilor de parcare de la suprafață. Ideea este de a construi în zona centrală a orașului parcări supraterane, care să fie folosite atât de către riverani, cât și de către cetățenii care vin în zona centrală. În acest sens, continuă lucrările la parcarea subterană din strada Independenței, care sperăm să fie finalizate în toamna acestui an”.

Viceprimarul Mircea Mălan a vorbit și despre intenția Primăriei Oradea de a realiza o parcare supraetajată în locul clădirii cu un nivel din spatele primăriei, printr-o înțelegere cu Episcopia Romano-Catolică.

O altă investiție foarte importantă care va rezolva problema locurilor de parcare în zona centrală vizează realizarea unei noi parcări supraterane între strada Aurel Lazăr și strada Iosif Vulcan, parcare care va avea 145 de locuri.

„Pentru realizarea acestui proiect a fost nevoie să creem un acces din strada Iosif Vulcan. Intrarea în această parcare, care este prevăzută cu patru niveluri intercalate, se va putea face atât din strada Aurel Lazăr cât și din strada Iosif Vulcan, în schimb ieșirea din parcare se va face doar din strada Iosif Vulcan. Există deja avizul Direcției Județene pentru Cultură, urmând ca indicatorii tehnico-economici să fie supuși aprobării cel mai probabil în următoarea ședință de Consiliu Local. Investiția se va realiza din resursele proprii ale orașului. Valoarea toatală a acestui proiect, incluzând și partea de exproprieri, va fi de aproximativ 2,5 milioane euro. Până atunci îi rugăm pe orădeni să manifeste înțelegere pe perioada lucrărilor, pentru că în fapt toate aceste proiecte nu alt scop decât creșterea nivelului de viață, creșterea mobilității pentru orădeni „, a completat viceprimarul Mircea Mălan. Potrivit viceprimarului, lucrările de realizare a acestei parcări ar urma să înceapă în primăvara anului viitor și să dureze aproximativ un an.

În ceea ce privește parcările de pe străzile Brașovului și George Barițiu, acestea vor fi realizate prin Administația Domeniului Public și la fel ca celelalte parcări gândite de municipalitate, vor rezolva problema locurilor de parcare în zona centrală a orașului. În perioada următoare indicatorii tehnico-conomici ai proiectelor vor intra spre aprobare în ședința Consiliului Local.

Linkul cu viitoare parcare de pe str Iosif Vulcan: https://we.tl/t-vYl0pqKAt4