A fost al doilea mesaj de informare transmis populației din zona de nord a județului Tulcea în decursul a 24 de ore.
Locuitorii din nordul judeţului Tulcea au primit, în noaptea de miercuri spre joi, un mesaj Ro-Alert prin care erau informaţi despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian pe teritoriul din apropierea graniţei cu Ucraina.
„În jurul orei 01.20, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis un mesaj de tip RO-ALERT pentru zona de Nord a județului Tulcea, prin care informa populația despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian, pe teritoriul din apropierea graniței cu Ucraina. Menționăm încă o dată că rolul mesajului este unul de informare și prevenire a populației din zona în care acesta este transmis și trebuie tratat ca atare! Rugăm cetățenii să nu intre în panică, să urmeze indicațiile si sfaturile din mesajul RO-ALERT, iar dacă nu se simt în siguranță ori au nevoie de ajutor și sprijin să apeleze pentru ajutor numărul unic de urgență 112.
Facem precizarea că nu teritoriul țării noastre este vizat de atacurile Federației Ruse, iar aceste mesaje sunt transmise pentru a informa populația cu privire la faptul ca există posibilitatea ca pe teritoriul României să cadă obiecte provenite în urma distrugerii unor aparate de zbor fără pilot”, a transmis ISU Delta Tulcea.
A fost al doilea mesaj de avertizare transmis populației din zona de nord a județului Tulcea în decursul a 24 de ore.
În noaptea de marți spre miercuri, mai mulți tulceni au sunat la 112 pentru a raporta explozii în zona portului ucrainean Izmail.
Ulterior, Ministerul Apărării a informat că forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România din județul Tulcea.
Două aeronave F-16 au monitorizat situaţia din aer, iar conducerea MApN a dispus securizarea zonei din proximitatea localității Plauru și efectuarea de cercetări în teren, pentru identificarea unor eventuale obiecte căzute pe teritoriul național, căutări care vor continua și joi.
Incidente similare, în care fragmente de drone rusești au căzut pe pământ românesc, au mai fost raportate în toamna lui 2023 și în martie anul acesta.
Unele voci, între care președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susțin că se impune modificarea legislației în domeniul apărării, pentru ca Armata să poată doborî dronele care intră ilegal în spațiul aerian teritoriul țării.