Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural împreună cu Galeria Jecza din Timişoara va organiza mâine, 22 februarie 2019, ora 16:00, vernisajul expoziției temporare „Now”.

Expoziția va avea loc în Cetatea Oradea, etajul III, sălile 15 -17 și va putea fi vizitată în intervalul 22 februarie – 31 mai 2019.

Expoziția artistei britanice Jane McAdam Freud prezintă un corp de lucrări realizate în cadrul rezidenței sale la Harrow School, care a avut loc în perioada septembrie 2015 – iulie 2017. Arta produsă atunci a constituit baza unei selecţii de lucrări impresionante. Expoziția prezentată, adusă în țară de Galeria Jecza din Timișoara, preia titlul lucrării „Now”, care aparține seriei „Adăposturi”.

McAdam Freud vorbește despre prezent ca despre un refugiu pe care noi toți ar trebui să-l populăm. Într-un interviu realizat în ianuarie 2018 pentru revista „Orizont”, artista spunea că lucrările sale cele mai importante sunt „cele pe care le fac acum. Prezentul este momentul meu favorit. Dacă ești realmente viu, nu poți trăi decât în prezent”.

La prima prezentare în România a lucrărilor, Maria Orosan-Telea, critic de artă, consemna: „Prin lucrările prezentate, Jane abordează ready-made-ul în maniera sa unică și originală. Se raportează la actul artistic ca un cercetător aplecat asupra unui studiu de caz. Conceptualizând evenimente exterioare, acționează prin arta sa asemeni unui psihanalist care abordează obiectele ca într-o ședință de psihoterapie. Urmărind conceptele străbunicului ei, Sigmund Freud, și anume cele legate de relevarea inconștientului, intenția ei este de a scoate la lumină părțile ascunse sau ignorate”.

Continuând prezentarea lucrărilor în România, demersul artistic al lui Jane Mc Adam Freud se bucură la Oradea de o nouă interpretare, în lectura criticului de artă Ramona Novicov.

Aceasta spune despre expoziția artistei următoarele: „Expoziţia semnată de Jane McAdam Freud, găzduită de Muzeul Oraşului Oradea, trimite spre centrul universului artei contemporane prin felul în care repune în discuţie statutul obiectului „personal”, amprentat de unicitatea gestului creator, în plin flux indistinct al societăţii de consum”.