Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a fost invitată în emisiunea „”Legile Puterii”, realizată de Mădălina Dobrovolschi la Realitatea PLUS. Aceasta a vorbit despre modul în care se va desfășura învățământul online în România, în următoarea perioadă.
Școala online. Cum va funcționa în continuare
Monica Anisie: „Ne-am adaptat din mers. Școala se valorifică acum și prin componenta online. După cum se știe, vom suspenda cursurile până la data de 12 iunie, când trebuia să se încheie anul școlar. Vom continua școala de acasă cu aceste cursuri online. Trebuie să ne adaptăm. Trebuie să ne gândim și la acei copii care nu au avut acces la tehnologie. E vorba cam de 250.000 de copii care nu au avut acces la învățământul online. Am intrat în contact cu directorii de școală prin video-conferință. Am vrut să înțeleg cu ce probleme se confruntă. În această seară, în ședința de Guvern am prezentat un proiect pentru achiziționarea de echipamente pentru copiii din mediile defavorizate. 150 de milioane de lei pentru copiii care nu au acces la tehnologie. Tabletele vor avea acces la internet pentru doi ani de zile. Vor fi laptopuri sau tablete. Pentru anul școlar 2020-2021 vom avea ghiduri pentru a recupera materia din semestrul al doilea, pe care nu au aprofundat-o copiii. Trebuie să fim responsabili și solidari.”
Recomandări pentru învățământul online din partea ministerului
Monica Anisie: „Dacă elevul nu a avut note pe semestrul al doilea și nu a participat nici la cursurile online, media de pe primul semestru devine media anuală pentru elevul respectiv. Sau va fi notat pentru un proiect sau pentru o lucrare. Orele online sunt de maximum 40 de minute pentru gimnaziu, pentru cei mai mici, maxim 20-30 de minute.”
Regulile de intrare în incinta școlii
Monica Anisie: „Luăm toate măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirii. Unitatea de învățământ trebuie să realizeze un orar astfel încât grupa de 10 elevi să vină într-un anumit interval orar. Grupele de 10 elevi nu trebuie să se întâlnească între ele. Elevul va fi întâmpinat la poarta școlii de un cadru medical, i se va lua temperatura. După aceea vor merge l clasă pe un culoar foarte bine determinat. Vor folosi dezinfectant înainte de intrarea în clasă. Copiii vor primi o mască. Reept, nu vor intra mai mult de zece elevi și un cadru didactic. Vor rămâne cei zece elevi două ore, dacă sunt a opta. Trei ore pentru clasa a XII-a sau a XIII-a. Procedura de la aceste pregătiri de examene vor fi preluate și la examinările naționale, Bacalaureat și Capacitate. Păstrăm același calendar pentru Evaluarea Națională, începând cu 15 iunie. La Bacalaureat se vor susține întâi probele scrise, începând cu 22 iunie. Luăm în calcul să dăm probele de aptitudini de la Bacalaureat online.”