Testarea va avea rolul de a verifica nivelul de imunizare a populatiei, dar si de raspandire a virusului, la trei luni de la debutul pandemiei in Romania.
„Noi avem o testare, prin Institutul National pentru Sanatate Publica si Centrul pentru Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile, pe care o sa o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei tocmai pentru a evalua starea atat a imunizarii populatiei, cat si a evolutiei ulterioare pe care o avem in colaborare cu OMS si o facem la trei luni”, a spus ministrul Sanatatii, la Europa FM.
El a mentionat ca aceasta campanie va incepe dupa data de 1 iunie.
„Va incepe dupa 1 iunie. Noi trebuie sa vedem cand se termina pandemia sau prima etapa a pandemiei, fiindca noi nu coboram. Astazi avem 231 de cazuri, dar in contextul in care ieri a fost o zi de sambata in care testarile sunt un pic mai putine decat in timpul saptamanii”, a transmis Nelu Tataru.
Nelu Tataru a mai precizat ca aceste teste vor fi facute si in functie de zone, unele cu focar mai mare si altele cu focar mai mic, urmand sa fie testati oameni care se ofera voluntar.
El a precizat ca evaluarea va fi facuta in functie de numarul de cazuri care va fi la acel moment, iar bugetul depinde de modul cum vor fi realizate testele, daca vor fi serologice sau moleculare, scrie ziare.com.
Testele serologice au relevanta in special post-epidemic, pentru evaluarea seroprevalentei infectiei in populatia generala si a infectiilor asimptomatice, ca si pentru evaluarea persistentei imunitatii postinfectie naturala. Testele moleculare sunt insa singurele care pot pune un diagnostic de precizie in ceea ce priveste infectarea cu virusul SARS Cov-2.
Alexandru Rafila a confirmat informatiile date de ministrul Sanatatii despre o testare nationala pentru coronavirus:
“E vorba de un studiu de seroprevalență, seroepidemiologic, care se va face la nivel național. Metodologia adoptată este a OMS și vor exista consultări în această săptămână, încât planul care a fost pus la punct de colegii de la INSP să poată să fie dezbătut împreună cu experții OMS și eventual corectat dacă sunt cumva lucruri care ar putea fi îmbunătățite.
În cursul lunii iunie probabil se vor strânge serurile de la cei care vor participa la acest studiu iar în a doua parte a lunii iunie, luna iulie, vor fi făcute testele. Probabil o să fie niște zeci de mii de teste la nivel național”, a spus Alexandru Rafila la o televiziune de stiri.
“Aceste studii nu se fac, de obicei, o singură dată. Se fac periodic, încât să vezi trendul evolutiv al imunizării populației și este foarte important să ai teste de bună calitate care să nu dea rezultate fals-pozitive sau fals-negative și să-ți dea indicații foarte clare legate de acest fenomen.
Sperăm să-l facem în momentul în care va descrește numărul de cazuri. Asta este recomandarea. Nu se face atunci când ne aflăm în creștere sau în platou. Se face după ce scade numărul de cazuri”, a precizat Alexandru Rafila.