Având în vedere antrenarea autorităților administrației publice locale și pregătirea populației pentru cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează și desfășoară antrenamente/exerciții pentru verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică, prin acționarea acestora, în prima zi de miercuri a fiecărei luni.
Miercuri, 9 ianuarie 2019, în intervalul orar 10.00 – 11.00, va avea loc exercițiul pentru verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică.
Comitetul Local pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Oradea îi informează pe cetățeni că nu trebuie să intre în panică deoarece acesta este un exercițiu.
Conform art. 25 din O.M.A.I. nr. 1259/10.04.2006, publicat în M.O. nr. 349 din 18.04.2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.
Durata fiecărui semnal este de 2 minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepţia sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.
a) Semnalul ALARMA AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
b) Semnalul ALARMA LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
c) Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
d) Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.