Primăria Oradea a definitivat tipărirea cărților de istorie a orașului pentru clasa a VII-a. Este vorba de 2000 de exemplare din cartea „Călători prin istoria orașului” și 2000 de exemplare din caietul de lucru aferent.

Tipărirea acestei cărţi de istorie a oraşului Oradea pentru clasa a VII-a face parte din evenimentele finanțate din bugetul local şi organizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Acest demers al Primăriei Oradea vine în întâmpinarea nevoii de cunoaştere a tinerei generaţii, mai precis în întâmpinarea nevoii de cunoaştere a istoriei propriului oraş, a propriilor rădăcini. Aşa cum spunea marele istoric Nicolae Iorga, „Un popor care nu-şi cunoaşte istoria e ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii”.

În această perioadă, în care cetăţeni români care nu s-au născut în Oradea, dar şi străinii din afara graniţelor României se arată interesaţi de patrimonial cultural al oraşului, de istoria oraşului Oradea, acest demers al municipalităţii este unul firesc şi necesar. Informaţiile din acest manual conturează formarea, dezvoltarea  şi evoluţia oraşului Oradea de-a lungul timpului.

Manualul a fost realizat de Editura TREIRA. Costurile realizării acestor manuale, respectiv a celor 2000 de cărţi şi 2000 de caiete de lucru au fost de 44.310 lei cu TVA inclus, această sumă incluzând operaţiunile de machetare, imprimare, termolipire, ambalare şi livrare.

Până în acest moment, din cele 2000 de cărţi şi caiete au fost transmise către școlile din Oradea prin Inspectoratul Școlar Bihor un număr de 1200 de cărți „Călători prin istoria orașului”  și 1200 de caiete de lucru.

De menţionat că un număr de două – trei exemplare vor merge către Biblioteca Județeană, către Biblioteca Universității Oradea și către Biblioteca Casei Corpului Didactic.

„Au fost anunțate toate unitățile de învățământ din Oradea în care funcționează clasa a VII-a secția română, secția maghiară și secția germană. Distribuirea este în curs și continuă până la sfârșitul săptămânii viitoare. Unele unități de învățământ au optat ca istoria orașului Oradea să devină disciplină opțională, fiind predată o oră pe săptămână, oră care intră în norma profesorului de istorie. În celelalte școli în care nu s-a reușit să se introducă ca disciplină opțională pentru anul școlar 2018 – 2019, profesorii de istorie vor preda această disciplină în cadrul unui cerc de istorie. La cercul de istorie, munca profesorului este voluntară. În cazul în care vor exista solicitări suplimentare pentru cercurile de istorie, profesorul respectiv va putea solicita manuale și caiete în plus”, a spus prof. dr Elena Cristina Marian, inspector de istorie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Autorii manualului de istorie a oraşului „Călători prin istoria orașului” sunt: prof. dr. Elisaveta Roșu, prof. dr. Elena Cristina Marian, prof. Antonia Silaghi, prof. Ramona Iștoc.

Consultanții științifici ai manualului de istorie sunt: prof. univ Gabriel Moisa, prof univ. dr Sorin Șipoș, prof.univ.dr Aurel Chiriac, lect. univ. dr. Radu Românașu.