Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a subliniat faptul că au fost zeci de ani în care nu s-a investit și nu s-au achiziționat trenuri.
Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a vorbit la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, vineri, 14 iunie, despre lipsa aerului condiționat din unele trenuri CFR pe care o acuză unii dintre călători. Oficialul a precizat că nu au existat modernizări ale transportului feroviar în ultimele două decenii.
Secretarul de stat a dat asigurări că este sigură călătoria spre Constanța, în contextul în care CFR Călători lansează vineri, 14 iunie, programul estival de transport „Trenurile Soarelui”. Oficialul a precizat că este convins că CFR Călători asigură transportul cu trenuri care au aer condiționat, dar a recunoscut că pot exista anumite probleme în perioadele cu temperaturi extreme.
După ce realizatoarea Daniela Petrican i-a spus că a primit un mesaj de la o ascultătoare Radio România Actualități care a spus că weekendul trecut a fost la Constanța fără aer condiționat în tren, invitatul a răspuns că aceasta este o problemă care revine.
„Până la modernizarea trenurilor, trebuie să recunoaștem, condițiile din acest punct de vedere comportă anumite discuții privind temperatura din vagoane în zilele cu temperaturi extreme. În Constanța se trece de pe linie electrificată cu tracțiune, se trece la tracțiune diesel și acolo automat apar probleme pentru menținerea sistemului de aer condiționat în funcțiune la schimbul locomotivei și, de asemenea, sistemele, după cum bine știți, cu greu fac față la trenuri care au o vechime atât de mare. Ştiți bine că nu s-au mai achiziţionat trenuri noi și n-au fost modernizări în ultimii 20 de ani”, a precizat Ionuț Săvoiu.
România, într-un program de investiții fără precedent
De asemenea, întrebat despre vagoanele de dormit vechi, fără aer condiționat, aflate în circulație pe rute lungi, cum ar fi București-Arad-Oradea sau București-Satu Mare-Oradea, în cazul cărora durata călătoriei depășește 13 ore, oficialul a precizat că România se află în prezent într-un program de investiții fără precedent.
„Suntem într-o situație în care zeci de ani nu s-a investit în infrastructura feroviară, n-au existat programe derulate care să aducă situația infrastructurii feroviare la nivelul Europei de astăzi. Au fost zeci de ani în care nu s-a investit și nu s-au achiziționat trenuri.
România se află într-un program de investiții fără precedent, atât din punct de vedere al infrastructurii, al managementului traficului care știți bine că există un program paralel cu modernizarea, în care, de fapt, include în modernizare și managementul traficului modern, care poate să asigure beneficii suplimentare, și, pe de altă parte, modernizarea materialului rulant în faza accelerată va da rezultate, așa cum am spus și la începutul intervenției mele, începând de la finele acestui an și anii viitori, conform graficelor de livrare a trenurilor deja contractate.
Deci suntem într-un parcurs care e dă perspectiva și certitudinea, în același timp, deoarece există bani, există proiecte în derulare și vor exista în mod evident și rezultate. Eu sunt convins că situația se va schimba în bine în perioada următoare.”, a spus invitatul la „Apel matinal”.
CFR Călători lansează vineri, 14 iunie, programul estival de transport „Trenurile Soarelui”. Turiștii vor avea la dispoziție 36 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu stațiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării, până la data de 7-8 septembrie 2024.