O nouă anchetă devastatoare realizată de Iosefina Pascal pentru Solidnews zguduie din temelii afacerea cu criptomonede construită de gruparea Coldea-Toma-Mărunțiș. Potrivit investigației, afacerea extrem de bănoasă ar fi început cu un business cu cetățeni ruși. Doar că înainte să ajungă pe piața din Rusia telefoanele IMPULSE K1, făcute de CryptoDATA în China, a fost nevoie de bani făcuți rapid prin ferma de criptomonede din fosta fabrică de sticla GEROM S.A din Buzău.
Ancheta arată că Elisabeta Marunțiș, mama lui Bogdan Marunțiș, actuala contabila a firmelor lui Ovidiu Toma, este cea care a devalizat GEROM S.A în interesul familiei sale și al grupării Coldea- Toma – Marunțiș cu ajutorul rușilor. Profitând de funcția de director economic pe care o avea la GEROM, dar si de prietenia cu fostul management, femeia ar fi realizat un mecanism prin care si-ar fi facilitat favoruri financiare in dauna companiei GEOM S.A.
Așa cum am dezvăluit în anchetele anterioare, începând cu aprilie 2016, Elisabeta Marunțiș și Eugen Cojocaru, fost director în Gerom SA, dețineau controlul asupra majorității activelor GEROM, iar printr-un contract de cesiune si un act adițional la contractul de locațiune au dat în folosință liniile de curent si spatiile fostei fabrici de geamuri GEROM către o spălătorie auto, JET WASH. Această spălătorie ar fi paravanul fermei de criptomonede controlată de Bogdan Marunțiș, după cum reiese din ancheta solidnews. GEROM S.A nu a încasat, însă, nici un leu chirie de la ferma de criptomonede, potrivit anchetei.
Conform Solidnews, Jet WASH SRL a început activitatea de minare cu rușii de la RADA LINK SRL in 2016, in spațiile închiriate de la GEROM SA pentru ferma de criptomonede.
Aici ar exista aparatură de peste 1,5 milioane de euro pusă la dispoziție de ruși în 2016 pentru ca Bogdan Marunțiș să mineze criptomonedele cu care a început afacerea CryptoDATA.
Potrivit anchetei Solidnews, containerele rușilor de la RADA LINK, aduse la GEROM S.A, au fost sigilate de către DIICOT în cadrul unui dosar penal din 2017. Ulterior, după ce anchetatorii au ajuns pe urmele grupării, containerele rușilor au ajuns la Corbeanca, pe un teren deținut de Sergiu Breahna, acționarul majoritar al GEROM.
Firma RADA LINK SRL, înființată și administrată de 3 afaceriști ruși are punct de lucru in Ploiești, în zona fostei instalații Demineralizare 1 CET PLOIESTI, adică în incinta PETROTEL-LUKOIL, mai scriu cei de la Solidnews. Ferma de criptomonede de la GEROM ar avea legătură cu ferma de criptomonede din Ploiești, coordonata chiar de Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, se arată în ancheta Solidnews. Ei bine, ferma rușilor este chiar RADA LINK SRL, societatea care ar fi furnizat echipamente de minat criptomonede pentru ferma lui Bogdan Marunțiș.
Iar aceasta nu ar fi singura legătură a grupării lui Coldea cu rușii.
Vorbim acum despre celebrul rus, “Valera”, Valeriu Gori, basarabeanul arestat în 2013 după ce DIICOT a demonstrat că făcea parte dintr-o grupare de traficanți de țigări care era condusă de reprezentantul mafiei ruse în România, Ion Gușan, zis Nicu Patron. Valera ar fi, potrivit anchetei, un om de bază în cadrul grupării Coldea – Toma – Maruntis. El s-ar fi ocupat de vândut telefoane la mafioți ruși sau de furnizat constructori pentru casele lui Toma, mai scrie Solidnews.
Tot la capitolul afaceri controlate de gruparea Coldea-Toma-Mărunțiș intră și un cartier de case din Corbeanca, care se pare că ar fi fost ridicat cu bani obținuți prin metodele prezentate în anchetă. Aici sunt zeci de case care s-ar fi vândut extrem de rapid. Există, însă, informații că autorizațiile de construcție nu sunt în regulă și că terenul ar fi al unui apropiat al grupării, banii de construcții ar fi de la Ovidiu Toma, iar de organizare s-ar fi ocupat Silviu Capră, soțul surorii lui Toma, Lavinia Capră.
Potrivit anchetei, toate aceste afaceri si ilegalități se discutau în Snagov, într-o casă deținută de Ovidiu Toma si Silviu Capra, cumnatul său, același om care lua 2 miliarde de lei la sacoșă de la Ovidiu Toma.
La discuțiile din vila de 500 de metri pătrați amplasata in mijlocul unui teren de 2000 de metri pătrați discutau, potrivit anchetei realizate de Iosefina Pascal, generalii Coldea Florian, Dumitru Cocoru, Dumitru Dumbravă și familiile Toma, Capră si Mărunțiș.