Jandarmeria Română va asigura ordinea la pelerinajul de la Iaşi la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva care va avea loc în perioada 8-15 octombrie, la care se estimează prezenţa a circa 300.000 de persoane.
„Jandarmeria Română, prin Gruparea de Jandarmi Mobilă ‘Alexandru cel Bun’ Bacău, va asigura, alături de celelalte structuri partenere, măsurile de ordine şi siguranţă publică pentru una dintre cele mai ample manifestări religioase ortodoxe din ţara noastră, pelerinajul la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care se va desfăşura la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din municipiul Iaşi, în perioada 8-15 octombrie”, informează un comunicat al Jandarmeriei Române.
Cu ocazia acestui eveniment religios, organizatorul estimează prezenţa a aproximativ 300.000 de persoane, perioada de afluenţă maximă a pelerinilor fiind 13-14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă peste 50.000 de persoane, ceea ce va genera un timp de aşteptare de peste 20 ore.
Pentru a evita aglomerarea de persoane şi producerea de busculade, ca în fiecare an, s-a realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul Catedrala Mitropolitană – strada Arhitect G.M. Cantacuzino – strada Iordache Lozonschi – strada Cloşca – strada Petru Movilă – strada Uzinei – strada Morilor – strada Alexandru Ipsilanti Vodă – strada Sfântul Andrei – strada Alexandru Ipsilanti – bulevardul Regele Ferdinand I al României.
„Pe toată perioada desfăşurării manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, preoţi, voluntari şi forţele de ordine vor fi prezente în zonele de deplasare ale pelerinilor şi vor sta la dispoziţia celor care vor avea nevoie de sprijin şi îndrumare”, arată sursa citată.
Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, Jandarmeria Română recomandă pelerinilor să manifeste răbdare şi înţelegere faţă de măsurile luate de organizator cu privire la regulile de acces în zonele destinate pelerinilor şi să acorde o atenţie deosebită copiilor şi persoanelor vârstnice împreună cu care călătoresc, pentru a nu se rătăci, precum şi a bunurilor personale.
„Persoanele cu probleme grave de sănătate care doresc să participe la pelerinaj şi care au nevoie constantă de îngrijire medicală, să se asigure că au asupra lor medicamentele necesare şi istoricul medical, pentru a-l prezenta, în cazul unor urgenţe medicale. Totodată, din estimările organizatorului şi din experienţa anilor trecuţi, este recomandat să participaţi la pelerinaj în prima parte a perioadei, pentru că timpul de aşteptare este mai scăzut”, precizează Jandarmeria.
AGERPRES