iXperiment Oradea – primul accelerator de startup-uri pentru liceenii din România ajunge în Oradea.

iXperiment este primul accelerator de start-up-uri pentru elevii de liceu din România, fiind o inițiativă care conectează sistemul educațional cu cel privat. Programul funcționează ca un laborator, în cadrul căruia adolescenții vin cu cele mai creative idei prin care rezolvă problemele societății și creează contextul ideal pentru inovație. Scopul iXperiment Oradea este de a promova antreprenoriatul și de a-i sprijini pe cei mai creativi și întreprinzători adolescenți din județul Bihor să facă primii pași spre afacerea proprie. Participanții selectați în urma depunerii aplicațiilor vor primi gratuit acces la resursele necesare pentru a da viață ideilor lor, fiind ghidați de antreprenori de top și experți de la nivel național. Participarea este gratuită, iar termenul limită pentru înscriere este 3 noiembrie.

În urma organizării iXcaravanei Oradea în anul 2017, în cadrul căreia numărul participanților a depășit așteptările organizatorilor, echipa iXperiment a realizat ca tinerii din județul Bihor sunt foarte interesați să învețe mai multe despre antreprenoriat și să treacă prin experiența lansării propriilor lor afaceri. Așadar, în perioada noiembrie 2018 – martie 2019, va avea loc prima ediție a acceleratorului de startup-uri iXperiment Oradea, în urma unui parteneriat între echipa iXperiment și Manifest pentru Oradea.

20 de liceeni din județul Bihor vor fi acceptați în cadrul programului, iar aceștia vor trece prin 4 etape ale lansării propriilor afaceri:
● Ideate – Introducere în lumea antreprenoriatului (Design Thinking, Lean Startups), identificarea și
înțelegerea unei probleme pe piață, crearea echipei
● Innovate – Segmentarea pieței, empatizare cu potențialii clienți/useri, inovație și prototipare
● Initiate – Testarea prototipurilor pe piață, instrumente financiare pentru start-up-uri
● Iterate – Marketing, prezentări în fața investitorilor (pitching)

La finalul programului va avea loc o competiție, în cadrul căreia investitori și oameni de afaceri din regiune vor selecta și premia cele mai promițătoare afaceri, care au facut cel mai mare progres de la începutul programului.

Liceenii sunt încurajați să aplice în cadrul programului cu ideile lor de afaceri, dar pot aplica și fără o idee; aceștia se vor implica în afacerile altor echipe cu care aleg sa lucreze. Fiecare echipă va beneficia de un mentor propriu (antreprenor de top), iar în cadrul fiecărei sesiuni tinerii vor primii sfaturi din partea unor oameni de afaceri influenți din județul Bihor.

Programul iXperiment Oradea este susținut de Banca Transilvania, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, Mobiversal, Global Consulting & Finance – membru SIS Group, Saladbox Republicii, Manifest Advertising, Logopaper și Bihon.ro.

În programele anterioare, iXperimenterii au lucrat cu antreprenori de top de la nivel național și internațional, printre care se numără: Anda Gansca – Knotch, Dragoș Petrescu – City Grill; George Deriso – MBA Professor Leeds Business School Colorado; Dan Pitic – Perpetuum; Radu Georgescu – GECAD Ventures; Camelia Sucu – Class Living; Iulian Padurariu – Pony Car Sharing; Dana Bates – Fundația Noi Orizonturi. Nu în ultimul rând, iXperiment a câștigat diverse premii printre care un TEDxAward pentru impact social și este susținut de organizații și companii majore, precum Banca Transilvania, TEDxEroilor, AROBS Transilvania Software. Tinerii interesați să participe, precum și cu organizațiile care doresc să sprijine programul ca parteneri, sunt invitați să afle noutățile iXperiment Oradea pe facebook.com/theiXperimentOradea.

Let’s iXperiment!