Autoritățile italiene au anunțat că de sâmbătă, 21 octombrie 2023, ora 14:00 au reînceput controalele la frontierele teritoriale naționale dintre Italia și Slovenia.

Motivele invocate de statul Italian de a suspenda tratatul Schengen și realuarea controalelor la frontieră sunt legate de securitatea împotriva posibilelor infiltrații teroriste prin Ruta Balcanică de-a lungul țărilor balcanice. Zona de nord-est se află în fruntea consecințelor acestei decizii, fiind vizate granițele dintre Italia și Slovenia și cu Austria. 

În vedrea implementării acestei măsuri, Italia a desfășurat forțe suplimentare de-a lungul granițelor sale

În ceea ce privește granițele cu Slovenia și Austria dispozitivul de verificare include cele 22 de puncte principale de trecere pe 232 de kilometri de granița.

De sâmbătă, 21 octombrie 2023, documentele pot fi solicitate atât la intrare cât și la ieșirea din Italia. 350 de polițiști vor fi dislocați în întreaga regiune, dintre care 150 doar în zona Trieste, scrie Știri Diaspora.

Inițial, prevederea va dura zece zile, care poate fi prelungită, adică până marți, 31 octombrie 2023, la ora 14.00.

Războiul din Orientul Mijlociu produce haos în Franța! Aeroporturile, vizate de aproape 70 de alerte false cu bombă – Zborurile, date peste cap

„Desfășurările de forțe sunt bune, dar nu sunt suficiente”, a declarat Lorenzo Tamaro, secretarul unui sindicat al polițiștilor de frontieră din Trieste, referindu-se la întăririle personalului care vor trebui să efectueze controale punctele de trecere a frontierei cu Slovenia și Austria.

Tamaro se află în această dimineață la Fernetti, pe Carstul Trieste, principalul punct de trecere cu Slovenia, unde sunt înființate stațiile pentru efectuarea verificărilor.

„Este nevoie de un număr mai mare de agenți, dar și în celelalte orașe din care provin, mai este nevoie de patrule. Mă gândesc, de exemplu, la obiectivele sensibile din acest moment. Aici – adaugă el – este și o problemă de logistică, lipsește infrastructura, și va fi nevoie de reorganizare în continuare dacă verificările, după cum estimez, vor dura mai mult de zece zile”, a adăugat oficialul italian.

Sursa: Newsinn