Iranul a anunțat miercuri că atacul său cu rachete asupra Israelului, considerat cel mai amplu asalt militar împotriva statului evreu, s-a încheiat, cu excepția cazului în care vor apărea noi provocări. Între timp, Israelul și Statele Unite au promis că vor răspunde ferm Teheranului, în contextul intensificării temerilor privind un conflict mai extins, relatează Reuters.com
În ciuda apelurilor la încetarea focului lansate de Națiunile Unite, Statele Unite și Uniunea Europeană, confruntările dintre Israel și Hezbollah au continuat miercuri. Israelul a reluat bombardamentele asupra suburbiilor din sudul Beirutului, o zonă considerată un bastion al grupării armate Hezbollah, susținută de Iran. Cel puțin o duzină de atacuri aeriene au vizat ceea ce armata israeliană a numit obiective aparținând grupării.
Nori mari de fum s-au ridicat din părțile vizate ale suburbiilor, iar Israelul a emis noi ordine de evacuare pentru acea zonă, care fusese deja în mare parte abandonată după zile întregi de atacuri intense. Hezbollah a susținut că a respins forțele israeliene care au încercat să pătrundă în orașul libanez Adaisseh, forțându-le să se retragă.
Iranul a descris atacul său de marți asupra Israelului ca fiind unul defensiv, îndreptat doar împotriva instalațiilor militare. Agenția de știri de stat a Iranului a raportat că trei baze militare israeliene au fost lovite. Teheranul a precizat că acest atac a fost un răspuns la uciderea de către Israel a unor lideri militanți și la agresiunile împotriva Hezbollah în Liban și în Gaza.
„Acțiunea noastră s-a încheiat, cu excepția cazului în care regimul israelian va continua să provoace. În acest caz, răspunsul nostru va fi și mai puternic”, a declarat ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, într-o postare pe platforma X, miercuri dimineață, potrivit sursei citate.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis un răspuns ferm: „Iranul a comis o greșeală gravă în această seară și va plăti pentru asta”, a afirmat el la începutul unei reuniuni de urgență a cabinetului de securitate politică, marți seară, conform unui comunicat.
Washingtonul a declarat că va colabora strâns cu aliatul său Israel pentru a se asigura că Iranul va suporta „consecințe grave” pentru atacul de marți, care, potrivit autorităților israeliene, a implicat lansarea a peste 180 de rachete balistice.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat marți seara cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, și a afirmat că SUA sunt „pregătite” să își apere interesele în Orientul Mijlociu, conform unui comunicat al Pentagonului. „Atât eu, cât și ministrul Gallant ne-am exprimat aprecierea pentru coordonarea în apărarea Israelului împotriva celor aproape 200 de rachete balistice lansate de Iran și ne-am angajat să menținem un contact strâns”, a adăugat Austin într-o postare pe X.
De asemenea, Pentagonul a confirmat că navele de război americane au lansat interceptoare pentru a contracara rachetele iraniene îndreptate spre Israel. Marea Britanie a declarat că forțele sale au jucat un rol în încercarea de a preveni o escaladare suplimentară a conflictului în Orientul Mijlociu, fără a oferi detalii suplimentare.
Atacul aerian de marți al Iranului a fost de aproximativ două ori mai puternic decât cel din aprilie, conform Pentagonului. Președintele american Joe Biden și-a exprimat sprijinul total pentru Israel, caracterizând atacul Iranului drept „ineficient”. La rândul său, vicepreședintele Kamala Harris, candidatul democrat la președinție, a susținut poziția lui Biden și a declarat că SUA nu vor ezita să-și apere interesele împotriva Iranului.
„Vom acționa. Iranul va simți în curând consecințele acțiunilor sale. Răspunsul va fi dureros”, a declarat Danny Danon, ambasadorul Israelului la ONU.
Casa Albă a promis, de asemenea, „consecințe grave” pentru Iran, iar Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, a declarat într-un briefing că SUA vor colabora cu Israelul pentru a răspunde acestei provocări, fără a oferi detalii despre natura acestor consecințe.
Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat ferm atacurile recente ale Iranului asupra Israelului și a subliniat că Franța și-a mobilizat resursele militare în Orientul Mijlociu ca semn al angajamentului față de securitatea Israelului.
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a programat pentru miercuri o reuniune privind conflictul din Orientul Mijlociu, iar Uniunea Europeană a cerut încetarea imediată a focului.
Până în prezent, aproape 1.900 de persoane au fost ucise și peste 9.000 au fost rănite în Liban, în urma luptelor transfrontaliere din ultimul an, majoritatea pierderilor fiind înregistrate în ultimele două săptămâni, potrivit statisticilor guvernului libanez.
Sursa: Newsinn