Începând cu data de 20 septembrie, testările în vederea operaționalizării sistemului de avertizare a populației în situații de urgență — RO-ALERT vor viza și unitățile administrativ – teritoriale ale județului Bihor.

Joi, 20 septembrie, în intervalul orar 17.00 – 19.00, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va transmite un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT, către populația din unități administrativ- teritoriale situate în zona de est a județului. Astfel, persoanele aflate în zona vizată, care au telefoanele configurate pe portalul RO- ALERT, vor primi pe terminalele mobile conectate la rețelele operatorilor de telefonie mobilă din România, notificări cu mesajul: „Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție. Departamentul pentru Situații de Urgență – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.” Primirea mesajului va fi însoţită, inclusiv în situația în care telefonul se află în modul silenţios, de un sunet diferit faţă de semnalele transmise în mod normal de telefon, sunet care nu poate fi oprit decât după citirea mesajului. Într-o situaţie reală, dacă telefonul este oprit, mesajul va fi primit la pornirea telefonului, doar dacă mai este în vigoare situaţia de urgenţă pentru care acesta a fost transmis.

În perioada 21 – 24 septembrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” va continua testările la nivelul județului Bihor, transmițând populației mesajul pentru testarea sistemului RO-ALERT („Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție. Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Bihor.”), după cum urmează:

  • vineri,
    21 septembrie, între orele 10.00 -12.00, mesajul va viza localitățile Salonta, Săcueni, Beiuș și Aleșd, iar în intervalul orar 17.00 -19.00, municipiul Oradea, în zona situată pe malul drept al Crișului Repede;
  • luni, 24 septembrie, în intervalul orar 10.00 -12.00 sau 17.00 -19.00, mesajul pentru testarea sistemului RO-ALERT va fi difuzat în toate unitățile administrativ- teritoriale ale județului.

În data de 26 septembrie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va continua testarea sistemului RO-ALERT, inclusiv la nivelul județului Bihor.

Transmiterea acestor mesaje de tip Cell Broadcast sunt destinate avertizării și alarmării populației pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecției, în situaţia în care viaţa şi sănătatea persoanelor sunt puse în pericol iminent, cum ar fi: fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atacuri teroriste sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Pentru a fi informaţi prin aceste mesaje, cetăţenii trebuie să îşi configureze telefoanele, accesând https://ro-alert.ro,secţiunea Configurare telefon.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile și nu este necesară instalarea unei aplicații pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone amenințate de situații de urgență și este particularizat în funcție de tipul evenimentului produs ori prognozat, selectarea terminalelor făcându-se după zona în care se manifestă o urgenţă majoră, astfel că mesajul va fi recepţionat doar de populaţia aflată în celula respectivă. Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui și a numărului de telefon ale utilizatorului.

Lansarea oficială a portalului web ro-alert.ro a avut loc sâmbătă, 15 septembrie, aceasta reprezentând o nouă etapă în procesul de punere în funcțiune a aplicației RO-ALERT de avertizare și alarmare a populației în situații de urgență.

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență.

Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin DSU și IGSU, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.