În dimineața zilei de marți, 12 martie a.c., în jurul orei 05.10, un apelant al numărului unic 112 informa Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” că o persoană s-a aruncat de la etajul 2 al unui bloc de locuințe de pe strada Piața Nucetului din municipiul Oradea, moment în care au fost alertate echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, echipajul de pompieri militari paramedici al Detașamentului 2 Oradea, precum și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

Victima, un bărbat în vârstă de 25 de ani, a fost evaluată și asistată de echipajele medicale, fiind transportată, în cod galben medical, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea.

La câteva minute după primirea primului apel, dispeceratul inspectoratului a fost sesizat, tot prin Sistemul Unic 112, cu privire la faptul că din apartamentul respectiv ieșea fum, la fața locului fiind mobilizate operativ trei echipaje de pompieri militari cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de lucru la înălțime. Forțele de intervenție au acționat simultan pentru stingerea incendiului și evacuarea persoanelor care domiciliau la etajele superioare (3 și 4), întrucât fumul dens inundase casa scării pătrunzând și în unele apartamente. Unei femei și fiicei acesteia, care s-au intoxicat ușor cu fum, le-au fost acordate îngrijirile necesare, acestea fiind transportate ulterior la spital.

Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite, împiedicând propagarea flăcărilor la celelalte apartamente.

Au ars mobilierul din dormitor, 3 ferestre, o ușă și mobilier din bucătărie, iar din cauza fumului dens și a temperaturilor ridicate s-au degradat zugrăveala din apartament și corpuri de mobilier din sufragerie și baie.

Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.