Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” atrag atenția bihorenilor că anual, în perioada sezonului rece, una dintre cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor o constituie coșurile de fum necurățate de funingine, deteriorate sau amplasate necorespunzător ori neprotejate termic față de mijloacele combustibile.

 

 

În mai puțin de 24 de ore, în județul Bihor s-au produs două evenimente provocate, cel mai probabil, de coșurile de fum neprotejate termic față de mijloacele combustibile.

Astfel, în dimineața zilei de marți, 08 decembrie, între orele 08.10 – 08.35, echipajele Stației de Pompieri Săcueni au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la podul unei locuințe situate pe strada Danko Pista din localitate.

Forțele de intervenție au reușit să stingă incendiul în limitele găsite, limitând pagubele la circa cinci metri pătrați scândură din structura podului.

 

În ziua precedentă, în jurul orei 15.40, pompierii militari din cadrul Detașamentului Salonta au intervenit pentru gestionarea unui eveniment similar, produs la acoperișul unei case de pe strada Tompa Mihaly din municipiu.

Echipajele de pompieri au împiedicat propagarea flăcărilor, salvând astfel locuința. Au ars un metru liniar grindă și aproximativ trei metri pătrați scândură.

 

În scopul preîntâmpinării unor astfel de situaţii, ce se pot solda cu mari daune materiale sau chiar pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor recomandă populaţiei respectarea cu stricteţe a următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor:

 

• Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic de persoane specializate şi autorizate;

• În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;

• Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

• La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

• Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;

• În podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

• Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

• Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

 

Sursa: Realitatea de Bihor