Sâmbătă și duminică, 09-10 aprilie, pompierii militari bihoreni au acționat în localitățile Oradea și Diosig, pentru stingerea a două incendii care au mistuit două construcții, reușind să salveze din calea flăcărilor o casă, un solar, un foișor și un câine.
Sâmbătă seara, pompierii Detașamentului 1 Oradea au fost alertați pentru stingerea unui incendiu care se manifesta generalizat la o construcție din lemn amplasată într-o livadă de pe strada Făgetului din municipiu, flăcările, alimentate de cantitatea mare de materiale combustibile și lichide inflamabile depozitate în magazie, amenințând să se extindă la un solar și un foișor aflate la circa doi metri de focare.
Echipajele de pompieri au localizat și lichidat incendiul în aproximativ 35 de minute, reușind să salveze solariul și filigoria aflate în imediata proximitate, precum și un câine care fusese legat lângă construcția incendiată.
Evenimentul, generat cel mai probabil, de un scurtcircuit generat de un cablu electric defect, s-a soldat cu arderea construcției din lemn și a bunurilor depozitate în interiorul acesteia.
În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, 10 aprilie a.c., în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, în jurul orei 02.10, care sesiza producerea unui incendiu la o gospodărie din localitatea Diosig, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor a mobilizat cu operativitate la adresa indicată, pompierii Stației Săcueni, alertând totodată și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Diosig.
În momentul sosirii forțelor de intervenție la fața locului, incendiul se manifesta violent la o magazie lipită de locuință.
Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, acționând simultan pentru stingerea focarelor și protecția casei expuse riscului de incendiere.
Din fericire nu au existat persoane rănite, iar echipajele de pompieri au reușit să salveze locuința lipită de construcția în flăcări.
În urma incendiului, au ars acoperișul anexei, pe o suprafață de circa 60 metri pătrați, 30 de saci de peleți și lemne de foc.
Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, depozitarea cenușii și jarului nestins în apropierea materialelor combustibile.
Pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte bihorenilor că cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting complet resturile de jar.
Sursa: Realitatea de Bihor