Cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au dezvoltat o hartă interactivă care arată rata de acoperire vaccinală la nivelul fiecărei localități din România, harta fiind actualizată în regim zilnic.
Conform celor mai recente date prezentate de harta interactivă, există diferențe semnificative între mediile urban și rural în ceea ce privește rata de vaccinare, dar și diferențe importante între județele țării, județele din regiunea Nord-Est având cele mai mici niveluri de vaccinare în comparație cu celelalte regiuni ale României.
Harta interactivă poate fi consultată accesând linkul econ.ubbcluj.ro/coronavirus și este realizată ca parte a proiectului de cercetare cu tema COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, care monitorizează în timp real evoluția pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu privind pandemia și performanța economică a României.
Chiar dacă autoritățile din România publică zilnic o hartă a situației vaccinărilor pe localități, harta dezvoltată de cercetătorii UBB oferă mai multe avantaje care ușurează modul de culegere, de interpretare și de înțelegere a datelor actuale:
- Informații integrate: toate informațiile relevante legate de localitățile din România sunt afișate în același loc, nefiind necesară consultarea mai multor documente care conțin datele oficiale legate de campania de vaccinare.
- Interactivitate: harta nu este una statică, informațiile afișate putând fi consultate foarte ușor prin simpla manevrare a mouse-ului asupra hărții.
- Interpretare vizuală ușoară: harta folosește o arhitectură vizuală modernă, nuanțele de albastru mai închise reprezentând localități cu un procentaj mai ridicat al acoperirii vaccinale.
- Funcțiune de căutare: harta oferă și un motor de căutare a localităților pe baza denumirii acestora.
Noile analize vin în completarea hărții interactive lansate la finalul lunii martie 2021 care, pe lângă ratele de vaccinare, arată rata de incidență cumulată a cazurilor noi de coronavirus pentru fiecare localitate din România, scenariile de restricții care s-au aplicat în funcție de rata de incidență, respectiv modul de derulare a școlii (online sau față în față) în fiecare localitate.
Rezultatele complete ale proiectului de cercetare sunt actualizate zilnic și pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod constant pe pagina de Facebook a proiectului (www.facebook.com/covid19.roeim).
Sursa: Realitatea de Cluj