După profesori, și angajații din Sănătate intră în grevă generală. Federația Solidaritatea Sanitară anunță grevă generală din 27 iulie. Peste 1.500 de medici vor refuza să mai facă gărzi suplimentare.
Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară”, întrunit în perioada 22-25 iunie 2023, a decis continuarea protestelor pentru susținerea revendicărilor și actualizarea calendarului acțiunilor de protest, anunță, astăzi, printr-un comunicat.
Acțiunile de protest aflate în desfășurare vor fi continuate și accentuate. La ora actuală Federația „Solidaritatea Sanitară” are în plină desfășurare protestul numit Demisia din contractele de gărzi suplimentare (CIM-urile cu timp parțial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază), la care au aderat până în acest moment 1128 de medici.
Această acțiune își arată deja primele rezultate, mai multe spitale mari anunțând că nu vor putea acoperi gărzile din cauza acestei forme de protest.
Programul noilor acțiuni de protest este următorul:
– 29 iunie 2023 – Lansarea unui protest inovativ și transmiterea solicitărilor de încheiere a Acordului și Procedurii pentru grevă
– 06 iulie 2023 – Pichetarea unităților sanitare din țară
– 12 iulie 2023 – Organizarea unui nou Miting național al angajaților din Sănătate în Piața Victoriei.
– 19 iulie 2023 – Greva de avertisment
– 27 iulie 2023 – Greva generală
În cadrul procedurii desfășurate pentru a decide declanșarea grevei Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritate Sanitară” a constatat că nu toți angajații care au semnat pentru grevă au făcut acest lucru utilizând formulare organizației, această situație riscând să ridice suspiciuni privind legalitatea declanșării grevei, se mai arată în comunicat.
Situația a fost determinată de faptul că a doua federație reprezentativă a început strângerea semnăturilor pentru grevă înaintea Federației „Solidaritatea Sanitară”, o bună parte dintre angajați fiind convinși ca au semnat deja pentru grevă în cadrul acțiunii noastre, deși au făcut acest lucru pe alte formulare. In unele cazuri angajații ne-au trimis semnăturile date pentru grevă pe formularele acelei federații. În condițiile în care cea de-a doua federație reprezentativă din Sănătate nu se află în conflict colectiv de muncă (nu intenționează declanșarea unei greve), Consiliul de Coordonare a decis că acordul pentru grevă riscă să fie considerat ca fiind viciat deoarece este dat altei organizații, neputând fi luate în considerare acele semnături.
De asemenea, Consiliul de Coordonare al FSSR a constatat existența solicitărilor de la multe unități pentru a prelungi perioada de culegere a semnăturilor, motivată de intenția de a corecta această situație.
Adițional, Consiliul de Coordonare al FSSR a constatat că între momentul în care a stabilit și publicat primul program de proteste și cel de desfășurare a lor a intervenit modificarea legii dialogului social, fiind necesară actualizarea procedurilor privind desfășurarea grevei. În acest sens, a fost elaborat proiectul unui model de Acord privind Procedura de desfășurare a grevei, care trebuie încheiat atât la nivelul Ministerului Sănătății cât și la nivelul unităților. Stabilirea unei proceduri de desfășurare a grevei este obligatorie din punctul de vedere al interesului Federații „Solidaritatea Sanitară” pentru protecția pacienților și pentru a asigura participarea la grevă a angajaților din sănătate în condiții legale.
În consecință, Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritate Sanitară” a decis reprogramarea perioadei de declanșare a grevei naționale conform noului calendar, decizia privind greva urmând să fie luată ulterior, cu respectarea termenelor legale.
Acțiunile de protest aflate în curs de desfășurare și cele care urmează să fie declanșate au ca scop determinarea guvernanților să onoreze solicitările și așteptările angajaților din sectorul public de sănătate, în forma exprimată în Decalogului revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară”.
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala