Ediția din acest an a Festivalului Sarmalelor va cuprinde un triplu eveniment: sărbătorirea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, 90 de ani de atestare documentară a cartierului românesc din Salonta – Colonie (1928-2018) și ediția a X-a a Festivalului Sarmalelor. Evenimentul va avea loc duminică, 2 septembrie, în Parcul Maria, din municipiul Salonta, în incinta Complexului Muzeal „Vatra Satului Românesc”.
 
La concurs și-au anunțat până acum participarea 10 echipe din localitățile: Mădăras, Ciumeghiu, Avram Iancu, Sânnicolau Român, Tulca, municipiul Salonta, cartierul salontan Colonie și societățile comerciale Inteva Products SRL și Restaurantul Millenium. Ca în fiecare an, în cadrul festivalului va fi organizată o tombolă caritabilă, pentru care vor fi puse în vânzare 2.000 de bilete, la prețul de 5 lei/bilet. Banii strânși în urma tombolei vor fi donați familiei Lucaciu Ionuț și Viorica din Salonta, ambii depistați cu cancer.
 
„Ne-am propus să depășim un nou record, unic în România, și anume gătirea a 19.080 de sarmale, cifră care reprezintă numărul populației orașului Salonta, la data de 1 ianuarie 2018. Fiecare echipă va pregăti câte 800 de sarmale, rezultând un total de 8.000, care vor fi distribuite gratuit participanților”, a declarat Ioan Sala, organizator al evenimentului alături de consilierii locali liberali Ramona Buz și Răzvan Sala.
 
Începând cu ora 13.00, programul artistic și va fi susținut de: Ansamblul folcloric „Ardeleana” din Tulca; Ansamblul folcloric „Cununița” din Mădăras; Ansamblul folcloric „Codrenii Bihorului” din Roșia; Ansamblul folcloric „Bărdăuța” din Borod; Ansamblul folcloric „Mărțișorul” din Avram Iancu și Ansamblul folcloric „Zestrea Buduresei”.
 
Iar începând cu ora 16.30 vor evolua: Tulnicul Moțului și Tulnicăresele din Avram Iancu, județul Alba; Voievozii Munților – Covasna; Tudor Limbeanu, micul patriot din Vințu de Jos, județul Alba; Ionuț Langa și Ciprian Pop. De la ora 20.00 vor urca pe scenă Cristi Porumb și Adina Drădoiescu. Seara se va încheia cu un spectaculos foc de artificii.