Primăria Municipiului Oradea și Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR) pregătește organizarea celei de-a patra ediții a Festivalului Internațional European Music Open, eveniment care are loc la Oradea.

European Music Open este un festival internațional realizat cu sprijinul tenorului Alexandru Badea, Teatrului de Stat „Regina Maria”, Episcopiei Greco-Catolice, Episcopiei Romano-Catolice de Oradea şi al Muzeului Ţării Crişurilor.

Marți, 9 aprilie, la Primăria Oradea a avut loc o conferință de presă în care a fost prezentat programul detaliat a acestei a patra ediții a festivalului.

La conferința de presă au participat: directorul artistic al Festivalului Internațional European Music Open – tenorul Alexandru Badea, dirijorul Michael Lessky – directorul Filarmonicii din Viena, fondatorul orchestrei de tineret „Junge Philharmonie Wien” și totodată dirijorul celei de a IV-a ediții a Festivalului Internațional European Music Open, directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, iar din partea APTOR – Luciana Foltuț, marketing manager.

Festivalul se va desfăşura în mai multe locaţii reprezentative din Oradea (Muzeul Țării Crișurilor, Basilica Romano-Catolică, Teatrul Regina Maria, Sinagoga Sion, Cetatea Oradea, Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae), timp de 6 zile, în perioada 11 – 16  iunie 2019.

La fel ca în anii trecuți, și această ediţie a festivalului oferă publicului ocazia unei întâlniri unice cu nume sonore din lumea artelor, a literelor, a muzicii, printre care putem aminti: dirijorul austriac Michael Lessky – directorul Filarmonicii din Viena, fondatorul orchestrei de tineret „Junge Philharmonie Wien” și totodată dirijorul celei de a IV-a ediții a Festivalului Internațional European Music Open, pictorul Chen Ching Jung – unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai școlii de artă contemporană taiwaneză, coregraful Eduard Clug  – directorul artistic al Companiei de Balet din Maribor – Slovenia, unul dintre cei mai importanți coregrafi contemporani ai momentului, cunoscutul scriitor Mircea Cărtărescu, care va susține un colocviu la Teatru de Stat Regina Maria alături de criticul literar orădean Dan-Liviu Boeriu,  actorii Marcel Iureș și Florin Piersic Jr., care vor aduce pe scena festivalului piesa de teatru „Stage Dogs”, compozitorul Dan Dediu, cunoscuta actriță Maia Morgenstern ș.a.m.d.

„Ne dorim ca programul acestei a patra ediții a festivalului să genereze un interes major atât în rândul publicului orădean și nu numai, dar și în rândul mass-media. Subliniez încă o dată rolul pe care îl joacă administrația locală în organizarea acestui eveniment cultural, dar și rolul sponsorilor care au venit în întâmpinarea noastră. Mulțumim pe această cale Holcim, mulțumim Euromaidec, mulțumim Mălin Mălineanu! Mi s-a spus de mai mule ori că evenimentele care au loc în cadrul acestui festival generează o oază de bucurie și de normalitate, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure”, a spus cunoscutul tenor Alexandru Badea, care se ocupă de acest eveniment încă de la prima ediție din 2016.

 

Programul Festivalului European Music Open – ediția a IV-a

Marți, 11 Iunie 2019

Ora: 19:00 – Teatrul Regina Maria

Deschiderea ediției a IV-a a Festivalului „European Music Open”

Gală de balet: Edward Clug

Compania de Balet a Teatrului Național din Maribor

 

Miercuri, 12 Iunie 2019

Ora: 18:30 – Muzeul Țării Crișurilor

Vernisaj: Chen Ching – Jung , Taipei/Paris

Cvartetul Filarmonicii ESO – Taipei

Hung-Yu Tseng – tenor, Kuo Yu Feng – Pian

Ora: 21:00 – Sinagoga Sion

Swing Jazz Night

„THE THREE WISE  MEN”

Frank Roberscheuten – clarinet/saxofon,  Rossano Sportiello – pian, Martin Breinschmid – percuție

 

Joi, 13 iunie 2019

Ora 19:00 – Teatrul Regina Maria

Teatrul Act – București – „Stage Dogs”

Marcel Iureș  și Florin Piersic jr.

 

Vineri, 14 iunie 2019

Ora 17:00 – Catedrala Sfântul Nicolae

„Cvartetul transilvan”

Gabriel Croitoru, Nicușor Silaghi, Marius Suărășan, Vasile Jucan

Ora 19:30 – Teatrul Regina Maria

Fragmente din opera „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu,

Într-o succesiune de texte și muzică, după piesa de teatru omonimă de I.L. Caragiale

Cu participarea extraordinară a doamnei Maia Morgenstern

Versiune concertantă.

Soliști: soprana Elena Dediu, tenorul Andrei Lazăr și baritonii Marian Pop, Daniel Filipescu și Răzvan Georgescu.

 

Sâmbătă, 15 Iunie 2019

Ora 14:00 – Catedrala Romano Catolică

W.A. Mozart – Requiem

În interpretarea soliștilor Operei de Stat din Viena

Ileana Tonca – soprană, Bongiwe Nakani – mezzosoprană

Herbert Lippert – tenor, Russi Nikoff – bas-bariton

acompaniați de Filarmonica de tineret din Viena, dirijor Michael Lessky și de Corul Filarmonicii de Stat din Oradea, dirijor: Lászlóffy Zsolt

Ora 19:30 – Teatrul Regina Maria

Mircea Cărtărescu, Dan Liviu Boieriu – colocviu

Întâlnirea se va termina cu o sesiune de autografe.

 

Duminică, 16 Iunie 2019

Ora19:00 – Teatrul Regina Maria

Gală de Operă

Închiderea ediției a IV-a a „European Music Open”

Ileana Tonca, Bongiwe Nakani, Herbert Lippert, Russi Nikoff

Soliști ai Operei de Stat din Viena acompaniați de Filarmonica de tineret din Viena , dirijor: Michael Lessky

În atașament găsiți un material cu programul evenimentului și detalii despre activitatea profesională a artiștilor invitați.