De trei săptămâni protestatarii din agricultură și din transporturi sunt în stradă în toate colțurile țării dar și la intrare în Capitală. Tensiunile au ajuns la cote maxime. Forțele de ordine au fost suplimentate, iar polițiștii îi împiedică pe protestatari să mai plece în convoi în zona Afumați, acuză aceștia. Oamenii spun ca nu renunță până când toate revendicările nu vor fi puse în aplicare.
Sunt deja trei săptămâni de când fermierii protestează în stradă. Fermierii îi acuză pe oamenii legii că ar fi încercat să îi intimideze ca să oprească manifestațiile. Potrivit acestora, polițiștii au vrut să împiedice coloana de tractoare circule pe stradă. Oamenii nu s-au lăsat descurajați de acțiunile ofițerilor și au continuat protestul, conform planului convenit cu autoritățile încă de acum trei săptămâni.
Guvernul a aprobat acordarea grantului de 100 de euro pe un hectar de cereale cultivat, însă fermierii spun că ajutorul nu este suficient pentru a le acoperi pierderile și că la nivelul Uniunii Europene, toate țările trebuie să compenseze identic pentru că piața este comună. Agricultorii se pot prezenta la centrele APIA până în data de 8 martie cu documentele necesare pentru a beneficia de acest ajutor de stat. Toate cererile eligibile primesc sprijinul, în limita a 280.000 de euro pe fermă.
Subvenția de 100 de euro pe hectar oferită fermierilor din România pentru anumite categorii de culturi de cereale a creat o serie de nemulțumiri. Aceasta ordonanță aprobată recent face parte dintr-o schemă amplă de ajutor pentru a compensa pierderile suferite.
Fermierii spun că grantul de 100 de euro per hectar nu le acoperă pierderile și că la nivelul Uniunii Europene, toate țările trebuie să compenseze identic pentru că piața este comună.