Orădenii sunt așteptați și anul acesta cu multe surprize, cu multă voie bună și cu multe bunătăți turcești la a doua ediție a Anatolian Food Fest, organizat în Cetatea Oradea, în perioada 1-4 august, între orele 11.00-23.00. (pe 1 august între orele 17:00 -23:00).
Organizatorii Festivalului vor aduce în premieră pentru orădeni și pentru turiștii aflați în această perioadă în oraș vestita Fanfară otomană, alcătuită din voluntari pasionați. De asemenea, pe lângă Fanfara otomană, participanții se vor putea bucura din nou de dansul celor patru derviși rotitori, un moment special în cadrul Festivalului.
Desigur, nu vor lipsi din program dansuri tradiționale românești și turcești, muzică bună și de multe alte surprize pregătite de Fundația Tuna, organizatoarea Festivalului.
Orădenii se vor putea bucura de asemenea şi de renumita bucătărie turcească, ilustrată printr-o expoziţie culinară care cuprinde zeci de standuri cu bunătăţi de toate felurile: tantuni, şiş kebab, șuberek, plăcinte gozleme, baclava, rahat turcesc, gullaci, katmer, lahmacun.
Cafeaua, ceaiul turcesc, șerbetul, limonada vor fi și ele preparate tradițional, cu ingrediente și metode specifice bucătăriei Anatoliei.
În premieră, vor avea loc și workshop-uri, în cadrul cărora doritorii vor fi inițiați în tainele bucătăriei turcești sau în cele ale pregătirii ceaiului turcesc.
Evenimentul va cuprinde, pe lângă comercializarea preparatelor culinare tradiţionale, şi o serie de ateliere de creaţie artistică specifică culturii Imperiului Otoman. Vizitatorii sunt invitaţi să înveţe secretele artelor orientale în cadrul atelierelor: de caligrafie, de ebru (renumita artă turcească care presupune pictatul pe apă, apoi marmorarea hârtiei), arta decorării cu henna.
De asemenea, în cadrul Anatolian Food Fest este organizat concurs interactiv, Kahoot, în care sunt testate cunoștițele despre tradițiile turcești, iar câștigătorii sunt premiați cu bunătăți din cadrul Festivalului.
Anatolian Food Fest este unul dintre evenimentele de anvergură ale Fundației Tuna, care își propune să promoveze cultura turcă prin ceea ce este specific ei: ospitalitatea turcească, arta veche, folclorul și, foarte important, arta gastronomică. Conceptul festivalului are la bază trei principii: să consolideze prietenia româno-turcă, să deschidă drumul spre un dialog intercultural și să creeze punți de legătură între cetățenii celor două țări.
Intrarea la eveniment este liberă.