Dacă nu ai permis de conducere, nici chef de școala de șoferi și examene auto la poliție, atunci te duci în „talciocul” Facebook. Totul este la vedere, deși este infracțiune. Găsești anunțuri câte vrei, iar un permis fals te costă 2.000 de euro.  

Un român și-a cumpărat un permis de conducere din Germania, falsificat după un model de Anglia, de pe un anunț postat pe Facebook. Afacerea l-a costat 2.000 de euro, dar și un dosar penal.

Ulterior, a mers cu permisul fals la Serviciul de Permise de Conducere din Alba Iulia pentru a fi preschimbat în unul românesc. Angajații serviciului și-au dat seama că documentul nu este real și au sesizat Poliția. A rezultat un dosar penal înregistrat la Judecătoria Aiud, bărbatul (Marcel R.) fiind acuzat de două infracțiuni: complicitate la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, în luna iulie a anului 2020, inculpatul, în timp ce se afla pe teritoriul Germaniei, a găsit prin intermediul platformei de socializare Facebook o persoană care i-a promis că-i va obţine un permis de conducere eliberat de autorităţile britanice, fără a fi necesar să urmeze cursurile vreunei şcoli de şoferi şi fără a trebui să conducă.

Acesta a pus la dispoziția persoanei respective datele sale de identificare, precum și poza sa în vederea falsificării documentului denumit Driving Licence, achitând în schimbul acestuia suma de 2.000 euro prin intermediul serviciului bancar Moneygram, inculpatul intrând în posesia permisului de conducere falsificat în cursul lunii august 2020.

”Ulterior, în data de 18.09.2020, inculpatul s-a deplasat la SRPCIV ocazie cu care a depus o documentaţie în vederea preschimbării permisului de conducere, folosind inclusiv permisul de conducere falsificat cu denumirea Driving Licence, emis pe numele său de către autorităţile britanice, valabil pentru categoriile B1/ B/ BE/ C1/ C/ C1E/ CE/ f/ k/ p / q, deşi cunoştea faptul că acest document oficial era falsificat întrucât nu susţinuse vreo testare teoretică ori practică în acest sens”, se precizează în rechizitoriul procurorilor. Bărbatul riscă până la 3 ani de închisoare.