Oradea găzduiește, pentru prima dată în istorie, Olimpiada Porumbeilor Voiajori – Racing Pigeon Olympiad, timp de trei zile, între 12 și 14 august.

Evenimentul reunește participanți din 30 de țări din Europa, dar și din Pakistan, Thailanda, Irak ș.a. şi se desfășoară la Arena Oradea.

Deschiderea oficială a avut loc vineri, 12 august, în prezența primarului Florin Birta, a Alteței Sale Regale, Principele Radu, a președintelui Uniunii Naţionale a Columbofililor din România, Marius Tunduc și a altor oficiali și delegați din țară și de peste hotare.

„Vă urez bun venit în orașul nostru și îi felicit pe organizatori, în special pe d-l Marius Tunduc, orădeanul nostru, pentru organizarea excepțională a acestui eveniment. Sper ca acesta să fie unul de succes și de înaltă ținută. Vreau să vă spun că este primul eveniment de asemenea anvergură internațională care are loc în Sala Polivalentă, recent finalizată și inaugurată„, a precizat primarul Florin Birta în fața publicului.

Olimpiada Porumbeilor Voiajori, ajunsă la cea de-a 37-a ediție, a adus la Oradea peste 900 de porumbei voiajori de top, câştigători ai unor competiţii naţionale şi internaţionale. Țara noastră participă cu 54 de porumbei la clasa sport. Ediția din acest an se suprapune cu cei 85 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei „Columba” în România.

Sursa: Realitatea de Bihor