Agricultura şi construcţiile sunt cele mai afectate domenii în aceste zile de caniculă. Din cauza temperaturilor foarte mari de la mierzul zilei, firmele din aceste domenii au fost nevoite să-și modifice programul de lucru, pentru a-i proteja pe angajții care lucrează în aer liber.
Astfel, oamenii sunt nevoiți să înceapă munca în zori şi să ia pauză înaintea prânzului, când nu se mai poate respira. În judeţul Sălaj, de exemplu, sute de oameni au ajuns în ultimele zile la spital. Inspectorii de muncă fac controale la angajatori, iar autoritățile medicale îndeamnă populația să fie atentă la problemele de sănătate, potrivit Radio România Actualități.
Este tot mai cald, iar populația a fost avertizată să manifeste o atenţie sporită în această perioadă. „Se recomandă populației să asculte sfaturile medicilor și să evite pe cât posibil expunerea prelungită la soare între orele 11:00 și 18:00. Este recomandat consumul zilnic de lichide între 1,5-2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete,” a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, medicul epidemiolog Ligia Marincaş.
Angajatorii, personalul școlar și părinții, îndemnați să se asigure că au luat măsuri de precauție și protecție
Aceștia trebuie să asigure ventilația la locurile de muncă și în hale. De asemenea, acolo unde se desfășoară activități fizice, este nevoie de o alternare a efortului dinamic cu cel static, asigurarea pauzelor pentru personalul muncitor în locuri umbroase şi răcoroase. De asemenea, din punct de vedere al sănătății lucrătorului, trebuie asigurată de la doi la patru litri de apă minerală pe lucrător, pe schimb.
Părinţilor le este recomandat să nu expună copiii la soare pe perioade lungi şi să nu-i lase în automobile aflate la soare, chiar şi pentru câteva minute.