Generozitatea unei mame îndoliate, combinată cu măiestria medicilor, au salvat două vieți în cursul nopții de marți spre miercuri. În urma tragicului accident din 12 iulie de la Curtuișeni, județul Bihor, un copil de 14 ani a decedat, mama dându-și acceptul ca organele sale să fie prelevate de medicii orădeni. Cum pe lista de așteptare pentru un cord se afla de nu mai puțin de 7 ani un alt tânăr, de doar 15 ani din Caraș Severin,  echipa de specialiști de la Institutul Inimii din Tîrgu Mureș, coordonată de acad.prof.univ.dr. Horațiu Suciu, au reușit să efectueze transplantul de inimă.

Coincidența fericită a făcut ca ficatul prelevat de la același copil să aibă o compatibilitate de 100% cu al tinerei Andreea Georgiana Tomuța, tot din județul Bihor, internată la București în urma unei grave intoxicații cu ciuperci și în necesitate urgentă de un nou ficat. Din păcate tatăl fetei a decedat în urma aceleași intoxicații. Inițial, tânăra urma să primească o parte din ficatul unei mătuși.

„Este un caz de compatibilitate perfectă, o situaţie foarte rară. Este de remarcat solidaritatea umană în acest caz. Cu atât mai mult cu cât, anterior, în ultima perioadă, şase familii au refuzat donarea de organe în Oradea”, a declarat doamna Doctor Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor.

Andreea Georgiana Tomuța, eleva Liceului Mihai Eminescu din Oradea care se zbătea între viață și moarte de aproape o săptămână, s-a trezit din operație și este în stare stabilă, conform informațiilor primite de realitatea.net de la surse apropiate fetei.