Directorul executiv al Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Mircea Ghitea împreună cu directorii adjuncți Aurelia Țenț și Emil Bențan au susținut azi, 5 februarie 2019, o conferință de presă privind bilanțul de activitate al Direcției Tehnice pe anul 2018, dar și propunerile de investiţii prevăzute pentru a fi demarate în acest an.

La conferința de presă a participat și viceprimarul Florin Birta, fiind de asemenea prezenți Adrian Pintea, șeful Biroului Drumuri Publice, Mircea Stejeran, șeful Serviciului Lucrări și Servicii Publice și Daniela Demeter, din partea Compartimentului Protecția Mediului.

În deschiderea conferinței de presă, viceprimarul Florin Birta a evidențiat situația străzilor modernizate și nemodernizate  din municipiu, dar și situația locurilor de parcare, a colectării deșeurilor și a spațiilor verzi:

„În calitate de viceprimar și de coordonator al Direcției Tehnice, vreau să le mulțumesc colegilor mei pentru întreaga activitate pe care au avut-o în anul 2018, o activitate destul de amplă, care a început de la lucrări de întreținere, reparații, amenajări străzi, poduri, drumuri, până la investiții și inclusiv implementare de proiecte finanțate din fonduri europene, spații verzi, colectare deșeuri, salubritate stradală, deszăpezire, toate aceste lucruri fiind realizate prin Direcția Tehnică. În anul 2018 avem o rețea stradală în Oradea de aproximativ 932 străzi, în creștere față de anul 2017, din cauza acelor noi dezvoltări imobiliare, în care anual apar noi străzi în orașul nostru. Dintre aceastea 634 de străzi sunt modernizate, iar 298 nemodernizate. Tot în anul 2018, prin diferitele lucrări de investiții sau alte lucrări s-au creat aproximativ 1482 de locuri de parcare în orașul nostru. În 2018 avem undeva la 746 de incinte închise pentru colectarea deșeurilor în Oradea, în 2018 fiind realizate 27 de astfel de noi incinte. Au fost, de asemenea reabilitați sau amenajați aproximativ 10.000 mp de spații verzi  și au fost plantați aproximativ 900 de arbori în urma diverselor contracte pe care le-am avut cu cele două firme care au câștigat licitațiile anul trecut”, a spus viceprimarul Florin Birta.

În continuare, directorul Direcției Tehnice, Mircea Ghitea, a prezentat situația lucrărilor de întreținere, reparații, amenajări străzi, poduri și trafic rutier din municipiu.

La finalul anului 2018, în municipiul Oradea, dintr-un număr de 932 străzi în lungime totală de cca 470,43 km, 634 străzi în lungime de cca.323,90 km sunt modernizate integral sau pe tronsoane de strada, iar 298 străzi în lungime de cca.146,53 km sunt nemodernizate sau nu sunt modernizate pe intreaga lungime a străzii.

Pe lângă lucrările de întreținere a străzilor, Direcția Tehnică a desfășurat și activități legate de semnalizarea rutieră, precum întreținerea semafoarelor, executarea marcajelor rutiere, întreținerea indicatoarelor și montarea unor stâlpișori metalici de protecție, panouri reflectorizante, oglinzi rutiere, etc.

Lucrările de investiții finalizate în anul 2018

„În ceea ce privește lucrările de investiții, în anul 2018, Direcția Tehnică a derulat un număr de 19 investiții, din care în cursul anului 2018 au fost finalizate 8 și mai avem 11 investiții care vor continua și în anul 2019″, a spus directorul Mircea Ghitea, enumerând următoarele obiective de investiții finalizate:

1. Reabilitare strada Barcăului – tronson situat între strada Lipovei și strada Oneștilor – număr locuri de parcare  amenajate = 113 locuri

2. Drum de acces pe relația strada Barcăului – strada Oneștilor – strada Simion Bărnuțiu

3. Reabilitare str George Emil Palade

4. Modernizare str. Petre Țuțea

5. Amenajare drum în zona intersecției calea ferată – (între stațiile Episcopia Bihor-Oradea Vest) str. Uzinelor – str. Podului

6. Amenajare Parc Sportiv Salca III

7. Racordarea la rețeua electrică a Parcului Sportiv Salca III

8.Relocare cabluri de joasă tensiune și firidă str. Dunărea – intersecție cu str. Republicii

„Au fost, de asemenea, finalizate lucrările de investiții pentru ceea ce a însemnat amenajarea de parcare auto și spații verzi în  zona situată între străzile B-dul Dacia – Constantin Brâncuși – Costache Negruzii – Doinei, unde au fost amenajate 205 locuri de parcare, din totalul de locuri de parcare menționate de domnul viceprimar”, a spus directorul Mircea Ghitea.

Lucrări în curs de execuție, demarate în 2017/2018, cu finalizare în 2019:

Aceste lucrări vizează atât reabilitarea, modernizarea străzilor, podurilor, cât și amenajarea de alei și parcări, amenajarea de parcuri cu utilitățile  aferente, dar și rețele de utilități. Lucrările demarate în anul 2017, respectiv 2018, care se vor finaliza în acest an sunt următoarele:

1. Amenajare Strada Vasile Alecsandri

2. Construire pod peste râul Crișul Repede între strada Plevnei și strada Szigligeti Ede, demolare pasarela Plevnei (pietonal și pentru cicliști) din beton armat peste Crișul Repede, din municipiul Oradea

3. Pod peste pârâul Peta intre calea Armatei Romane-str. Universitatii inclusiv demolare pod peste paraul Peta intre calea Armatei Romane-str. Universitatii

4. Drum de legătură între str. Suișului și calea Bihorului

5. Modernizare str. Lăcrămioarelor

6. Modernizare str. Caraiman

7. Modernizare str. Balogh Istvan

8. Amenajare căi de acces rutier și spații aferente în zona str. Cornițelului

În ceea ce privește primele trei obiective de investiții enumerate mai sus (amenajarea srăzii Vasile Alecsandri, construire pod peste râul Crișul Repede și construire pod peste pârâul Peța), acestea au fost deja puse în funcțiune, însă mai sunt mici lucrări de efectuat care au fost prevăzute în contract.

În anul 2019 se va continua amenajarea străzilor, drumurilor, aleilor rutiere și a spațiilor de parcare în cartierul Ceyrat, fiind propuse pentru amenajare un număr de 821 locuri de parcare. Lucrările propuse includ și realizarea sistemului de iluminat public în cartierul Ceyrat.

„Anul 2018 a însemnat pentru Direcția Tehnică realizarea unor investiții în sumă totală de 23.671.000 lei cu TVA dar și realizarea unor lucrări de întreținere spații verzi, străzi, lucrări de mobilier urban, realizarea de echipamente de joacă pentru copii, în cuantum de 51.877.000 lei”, a precizat directorul Mircea Ghitea.

Lucrări de investiţii noi prevăzute pentru demarare și finalizare în anul 2019 sau continuare în anul 2020

„În ceea ce privește anul 2019 ne propunem, așa cum v-am spus, continuarea a celor 11 investiții care au început în anul 2018 și estimăm că acestea vor fi terminate integral în anul 2019, urmând în același timp să începem noi investiții, în total 31 de obiective de investiții. Printre acestea cele mai importante vizează reabilitarea de străzi, amenajarea de locuri de parcare, realizarea unui pasaj peste șoseaua de centură, realizarea unui pasaj peste șoseaua Borșului, reabilitarea și lărgirea podului Dacia și realizarea pasajului subteran, realizarea unei piațete în jurul catedralei Sf.Nicolae, modernizarea a trei străzi din cartierul Gutenberg, reabilitarea bulevardului Nufărul-Cantemir, începerea lucrărilor la coridorul verde din strada Barcăului, realizarea unei bretele de legătură între Calea Aradului și Sântandrei, pentru un acces mai facil în zonă, realizarea drumului colector între intrarea la Leroy Merlin și Piața 100, dar și proiectarea și execuția unor proiecte votate de cetățeni în cadrul bugetării participative”, a spus directorul Mircea Ghitea.

În situația în care va fi aprobată finanțarea, în cadrul bugetului Primăriei Municipiului Oradea pe anul 2019, Primaria Municipiului Oradea prin Direcția Tehnică are în intenție  elaborararea  de  proiecte și execuția lucrărilor aferente altor obiective de investiții, dintre care cele mai importante sunt:

1.Construire tronson str. Stefan Octavian Iosif, între str. Chimiei și str. Oneștilor (proiectare+ execuție)

2. Modernizare str. Martin Andersen Nexo, tronson cuprins între str. C. Porumbescu-Pod T. Neș (proiectare+ execuție)

3. Amenajare acces auto și spașii de parcare în zona str. Morii, blocurile X13,X14 si AN11 (proiectare+ execuție)

4. Modernizare str. Coriolan Hora (proiectare+ execuție)

5. Modernizare str. Piața Bobâlnei (proiectare+ execuție)

6. Reabilitare strada Calea Bihorului, tronson cuprins între Pod T. Neș – intersecția drum de legătură între str. Suișului și Calea Bihorului (proiectare+execuție)

7. Amenajare intersecție prin pasaj denivelat intre drumul de centură al mun. Oradea si str. Universității (proiectare+ execuție)

8. Construire drumuri colectoare și pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal (proiectare+ execuție)

9. Soluție inovativă pentru creare undă verde pentru tramvai Pod Dacia – B-dul Magheru (proiectare+ execuție)

10. Căi de acces pietonal la intersecția Piața Unirii cu strada Iuliu Maniu (proiectare+ execuție)

11. Amenajare acces pietonal între str. Vasile Alecsandri și str. Independenței (proiectare+ execuție)

12. Amenajare trotuar tronson str. Republicii între str. Gheorghe Dima – bulevardul Gheorghe Magheru (proiectare+ execuție)

13. Modernizare str. Arabilor (proiectare+ execuție)

14. Modernizare str. Thomas Mann (proiectare + execuție)

15. Modernizare str. Ioan Bușița (proiectare+ execuție)

16. Creșterea mobilității urbane din zona Nufărului – Cantemir (execuție)

17. Coridor verde din strada Barcăului, municipiul Oradea (proiectare+ execuție)

18. Amenajare parc în zona străzii Morii, municipiul Oradea (proiectare+ execuție)

19. Bretea de legatura între Calea Aradului și Calea Sântandrei (proiectare+ execuție)

20. Drumuri interioare în Parcul Industrial  Eurobusiness III – Modernizare strada Beöthy Ödön, (proiectare si execuție)

21. Amenajare coridor verde din strada Coriolan Pop, în Cartierul Veteranilor (proiectare+ execuție)

22. Coridor verde în cartierul Grigorescu (proiectare+ execuție)

23. Coridor verde din strada Ion Bogdan (proiectare+ execuție)

24. Coridor verde din strada Aurel Covaci, în cartierul Soarelui (proiectare+ execuție)

25. Amenajare accese auto și spații de parcare în zona situată între străzile Dimitrie Pompeiu, Henri Coandă și Calea Aradului (proiectare si execuție)

26. Modernizare Piața Tineretului din Velența (proiectare si execuție)

27. Amenajare pista de alergare din tartan Salca (SF) + (proiectare si execuție)

28. Modernizare strada Ion Irimescu (proiectare+ execuție)

29. Regenerare urbană – spații verzi, accese rutiere și spații de parcare în perimetrul strada Nufărului-strada Nojoridului-strada Leonadro da Vinci-strada Ciheiului (SF) + (proiectare+ execuție)

30. Drum colector în zona Piata 100 (proiectare + execuție)

31. Drum colector intre Calea Sântandrei și Calea Aradului (proiectare + execuție)

„Din anul 2010 și până în prezent prin Direcția tehnică s-au realizat un număr de 240 de obiective de investiții, inclusiv cele două pasaje supraterane peste centură, respectiv DN76 și DN79, care au fost obiective majore de investiții finanțate cu sprijinul fondurilor europene”, a adăugat Mircea Ghitea.

Activități de asigurare a serviciilor publice și de întreținere pe domeniul public

În cursul anului 2018 au fost amenajate şi reabilitate zone verzi pe suprafața de 10.095 mp, în valoare de 17370,08 lei, principalele zone în care s-au făcut aceste  lucrări fiind următoarele: parc Feldioarei, scuar Roșiorilor, Lugojului, Splaiul Crișanei, alveole Oneștilor, Barcăului, Călărașilor, pista de biciclete mal Peța, Aleea Calinului, Piața Ferdinand, Francz Schubert.

Numărul locurilor de joacă mobilate cu echipamente de joacă în cursul anului 2018 este de 15 de locaţii  (2 locații noi și 13 locații reamenajate). La finalul anului 2018 în Municipiul Oradea există un număr de 106 de spații de joacă pentru copii.

În cursul anului 2018 în Municipiul Oradea au fost executate şi decontate lucrări de salubritate stradală în valoare de 16.781.624,21 lei, fiind salubrizate 674 de străzi/tronsoane de străzi. Această sumă cuprinde şi lucrări de deszăpezire şi combatere a poleiului.

Cantitatea de deşeuri stradale transportate în cursul anului 2018, de către operatorul de salubritate, la Depozitul ecologic, a fost de 16.510,94 tone.

La finalul anului 2018, în Municipiul Oradea existau un număr de 746 incinte închise pentru depozitarea deşeurilor menajere în eurocontainere de 1,1 mc, din care 663 incinte sunt dotate cu sistem electronic de inchidere.

În Municipiul Oradea au fost amplasate 650 de containere (300 containere de culoare galbena pentru colectarea plasticului şi metalului; 230 containere de culoare albastra pentru colectarea hârtiei şi cartonului; 120 containere de culoare verde pentru colectarea sticlei). Ponderea cea mai mare a acestor containere (200 bucăți) o reprezintă amplasamentele din cvartalele de locuit.

În cursul anului 2018 operatorul serviciului public de salubrizare din Municipiul Oradea  a amplasat 50 de containere pentru colectarea deşeurilor reciclabile, astfel numărul total de containere pentru colectarea deşeurilor reciclabile-fracţia uscată este de 1250 de bucăți. De asemenea, s-au distribuit cetăţenilor care locuiesc în zonele cu case 40.000 de role a câte 25 de saci de culoare galbenă de unică folosință, destinaţi exclusiv deşeurilor reciclabile (pet-uri, hârtii, cartoane, doze de aluminiu, etc.).

În 2018, aferent Municipiului Oradea, au fost colectate de la populație și valorificate prin reciclare în total 10.442,802  tone de deșeuri de ambalaje.

Totodată au fost colectate 589,786 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice.

„Ca urmare a înființării punctului de colectare selectivă gratuită a deșeurilor pe strada Thurzo Sandor și a faptului că acesta deservește doar cetățenii din cartierul Nufărul, anul acesta vom deschide un nou punct de colectare în zona străzii Uzinelor, care va deservi cartierele Rogerius și Ioșia. Totodată anul acesta va continua programul pilot de colectare pe trei fracții”, a declarat directorul Mircea Ghitea.

În ceea ce privește reabilitarea termică a blocurilor, s-a realizat documentația pentru reabilitarea unui număr de 46 de blocuri, care ar urma să fie finanțate din fonduri europene.