Continuă dezvăluirile fără precedent despre HAOSUL de pe aeroportul Otopeni, la Culisele statului paralel, cu Anca Alexandrescu. Este vorba despre detalii bombă despre cine face parte din „La Famiglia” care orchestrează JAFUL de pe cel mai mare aeroport din România.

Afacerile de la Aeroportul Otopeni și Tarom sunt orchestrate de ani de zile de persoane pentru care nașii, tații și susținătorii politici și-au dat mâna cu scopul de a acoperi cel mai mare jaf de bani din instituțiile statului. Pe listă sunt George Dorobanțu, actualul director general al Companiei naționale Aeroporturi București, Bogdan Mîndrescu, cel care ia toate deciziile din Ministerul Transporturilor, Augustin Duțulescu, fost șef al Tarom și Dan Dumitru Baciu, fost director CNAB. „Încrengăturile” de la aeroportul Otopeni au fost prezentate, în exclusivitate, marți seară, la Culisele statului paralel, cu Anca Alexandrescu.

Imagine

În acest moment, afacerile de pe Aeroportul Otopeni sunt împărțite între doi giganți: toate restaurantele și furnizorii de mâncare și băuturi sunt operate de Dnata Catering SRL, deținută de una dintre cele mai mari companii aeriene din lume, Emirates din Dubai. La începutul anului viitor expiră un contract de peste 10 ani încheiat între CNAB și o asociere dintre o companie românească, Millenium Pro Design SRL, și un alt gigant mondial: Heinemman din Germania.

Cătălin Lăscuț, supranumit regele duty-free-urilor, este acționar la firma Millenium Pro Design. El este fiul lui Pavel Lăscuţ, fost director în Direcţia Generală a Vămilor. Ziarele de scandal au scris că bărbatul este finul cuplului Gabriela Firea-Florentin Pandele. Deși firma Milennium nu are licenta de duty-free pentru aeroport, este beneficiarul unui contract de inchiriere care ii permite sa deruleze afaceri in spatiul destinat comerțului tax-free.

Compania Tarom este captivă grupurilor de interese de pe aeroport. Societatea a avut pierderi importante din cauza scăderii vânzărilor. Problemă cauzată de faptul că oamenii din interior au oferit bilete mult mai scumpe pe piață, în timp ce alte companii mergeau pe prețuri cât mai mici. Iar de aici venea lipsa clienților. Acest lucru se făcea, paradoxal, pentru bani! La vremea aceea, Compania Tarom oferea bilete la prețuri mici pentru o agenție de turism care îi aparținea directorului Tarom de la acea vreme, Nicolae Demetriade. Firma cumpăra bilete ieftine, iar apoi le vindea mai scump și obținea profit.

Tarom deținea, în 2017, 31% din acțiunile firmei de catering de la aeroport. Cealaltă parte de acțiuni era deținută de compania aeriană Emirates Airlines. Aceasta din urmă a decis fără nicio explicație să rezilieze contractul. Motivul din spatele ușilor închise ar fi fost posibilitatea de a duce Tarom către faliment și, astfel, Emirates să aibă drumul pavat spre achiziția Tarom. Demetriade, fostul director Tarom, era și reprezentatul Emirates în România. Pe fir a intrat însă Consiliul Concurenței care a făcut o anchetă la aeroportul Otopeni pentru o înțelegere între CNAB şi firma de catering care activa pe aeroport.

Cine sunt oamenii din spatele tuturor acestor probleme?

Începem cu George Dorobanțu, actualul director al CNAB. El și-a pus în funcții importante apropiații în scopuri financiare și se laudă cu o prietenie cu Paul Gheorghiu, fost șef al Cancelariei primului-ministru în guvernul Cioloș și finul directorului SRI, Eduard Hellvig.

Augustin Duțulescu, actualul director financiar al CNAB, este fost director Tarom, iar soția sa deține o funcție de conducere tot în Tarom. El a fost acuzat de agenția națională de integritate de conflict de interese, în 2016, după ce a semnat un contract de prestări servicii cu o firmă la care era chiar el administrator. Duțulescu a fost numit în februarie 2020 director financiar al companiei TAROM, fiind detașat de la Compania Națională Aeroporturi București, pentru patru luni de zile, dar cu postul blocat. De la CNAB, Duțulescu primea un salariu de 37.000 lei lunar.

Bogdan Mîndrescu, un buzoian de doar 32 de ani, este cel care ar conduce de fapt, la nivel de decizii, ministerul transporturilor, deși este secretar de stat in instituție.

În 2015, când avea 25 de ani, era director de cabinet al unui secretar de stat de la Ministerul Transporturilor. Iar legăturile cu aviația au început în 2017 când a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Tarom și membru și în Adunarea Generală a Acționarilor de la CNAB. Tot în aceeași perioadă făcea parte din Registrul Auto Român, dar și din Autoritatea Aeronautică Civilă, urmând ca mai apoi să conducă CNAB. În 2018 și-a dat demisia din această funcție, după ce un raport de control a arătat că în CNAB se făceau angajări fictive, deplasări de lux și se dădeau prime ilegale. O lună mai târziu, Mîndrescu a fost numit de Guvernul Dăncilă în Compania Naţională pentru Administrarea Porturilor Maritime, iar în 2019 Marcel Boloş l-a angajat consilier la Ministerul Fondurilor Europene. Iar din toate aceste funcții Mîndrescu a reușit să aibă venituri mai mare chiar și decât președintele țării. El câștiga peste 7.000 de euro pe lună.

Iar Baciu Dan Dumitru este fost membru în Consiliul de Administrație Romprest. După scandalul jafului de la CNAB din 2018, Dan Dumitru Baciu a fost numit director general al aeroportului București. În trecut, el mai fusese director financiar și economist al CNAB în perioada vizată de raportul extrem de critic al Corpului de control al premierului. Dan Dumitru Baciu este soțul Soranei Baciu, fost secretar de stat la Ministerul Economiei din guvernul Cioloș.