În raportul Curții de Conturi se evidențiază trei tipuri de ilegalități în modul în care Consiliul Județean Bihor, prin DDIP şi DSC, a alocat banii pentru ONG-uri: asociaţiile şi fundaţiile au primit finanţări pentru evenimente de la CJ, dar fără să aibă partea lor de cofinanţare (ori aceasta a fost asigurată tot din bani publici, primiţi de la Primării cu edili UDMR), dubla finanţare (în sensul că acelaşi „proiect” al unui ONG de casă a primit bani atât de la DDIP, cât şi de la DSC), şi efectuarea de cheltuieli fără documente justificative (sau cu „documente fabricate” post factum).
 
Prejudiciile constatate la CJ Bihor depăşesc doar la cele două direcţii 2,5 milioane lei, echivalentul a 500.000 euro (DSC – 1.065 milioane lei, DDIP – 1,470 milioane lei), alţi 100.000 lei fiind prejudiciu imputabil direct conducerii CJ, sume care trebuie recuperate.
 
Fundaţia Agape din Sălard, pentru un proiect denumit „Formarea personalului din domeniul social şi educaţional”, în valoare de 10.464 lei, trebuia să aibă o cofinanţare de 1.200 lei, care a venit însă de la Primăria Sălard. Fundaţia Diakonia din Roşiori a primit 9.600 lei, trebuia să aibă o cofinanţare de 800 lei, dar nu a asigurat această sumă din partea sa, ci a primit-o de la Primăria comunei Roşiori.
 
SC Davidam Organizare Evenimente, a primit pentru un eveniment din Tărcaia în valoare de 8.950 lei, dar „are la bază un contract, un referat şi o factură de plată la care datele nu sunt în ordine cronologică”, adică întâi s-a făcut contractul, apoi referatul de necesitate. SC Festin Ace, a primit 1.999 lei pe 6 decembrie 2017 pe baza unui contract întocmit însă post-factum, pe 2 februarie 2018. SC Multitask, a primit 6.545 lei, pe baza unui contract semnat în 27 decembrie 2017 pentru un eveniment care, însă, ar fi avut loc pe 21 decembrie 2017, deci cu cinci zile mai devreme.
 
Finanţarea ediţiei de anul trecut a Festum Varadinum din banii Consiliului Judeţean, daţi atât direct, cât şi prin cele două direcţii, DDIP şi DSC prezintă în același caz toate cele trei ilegalități menționate inițial.
 
Consiliul Județean Bihor a semnat un contract de colaborare cu Fundaţia Varadinum, prin care s-a obligat să finanţeze festivalul cu 100.000 lei, s-a întocmit contract cu SC Festinus SRL pentru plata artiştilor şi sonorizării. Această sumă trebuia cuprinsă distinct în bugetul instituției şi trebuia votată prin Hotărâre de Consiliu Judeţean,ceea ce nu s-a întâmplat.
 
Pe lângă banii alocaţi direct de CJ Bihor, DSC a alocat încă o sumă de 30.000 lei, iar de la DDIP s-au primit bani prin finanţarea mai multor ONG-uri care au depus „proiecte” pentru activităţi care de fapt erau în cadrul Festum Varadinum. S-au acordat finanţări nelegale de 200.000 lei prin toate cele trei căi.