Podul de la Brăila este plin de fisuri și infiltrații care afectează structura de rezistență! Asta arată un raport făcut public de defapt.ro.
Potrivit documentului, blocurile de ancoraj ale podului de Brăila sunt pline de fisuri și infiltrații care pot genera grave probleme de durabilitate și stabilitate structurală. Mai mult, inaugurarea și deschiderea traficului pe podul suspendat înainte de recepția lucrării poate duce la plata unor daune de zeci de milioane de euro către constructorul italian Webuild.
Pe 6 iulie 2023, podul de la Brăila a fost inaugurat în prezența președintelui, Klaus Iohannis, a șefului liberarilor, Nicolae Ciucă, a premierului, a ministrului Transporturilor, a europarlamentarului Mihai Tudose și a șefului CNAIR, Cristian Pistol. Dar la scurt timp după ce podul a fost deschis traficului, asfaltul a început să se lase și să facă valuri. În timp ce șoferii se arătau nemulțumiți de calitatea lucrării, directorul CNAIR, Cristian Pistol, dădea vina chiar pe ei pentru că nu respectă restricțiile de tonaj. La scurt timp după problemele cu asfaltul s-a constatat că nu mai puțin de 401 șuruburi de la pod sunt slăbite.
Un raport realizat în perioada 3 – 6 noiembrie 2023 de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău, a fost transmis șefilor CNAIR, dar a fost ținut la secret.
Documentul arată că inspecția tehnică s-a făcut doar pe un tronson de drum și în tablierul podului. Din document rezultă și că inginerii au constatat că „rigolele executate pentru asigurarea scurgerii apelor din zona drumului nu sunt finalizate, existând discontinuități de turnare ce au condus la eroziuni ale taluzului.” S-au mai constatat și discontinuități de betonare a șanțului de la bazinul de retenție. Dar cea mai gravă neregulă constatată de ingineri este legată de rețeaua pluvială principală, care prezintă discontinuități.
Potrivit unui inginer CNAIR citat de defapt.ro, din pozele atașate la raport rezultă că „în interiorul tablierului metalic, există și la această oră, undeva între 200 și 600 de metri cubi de apă”.
Pentru construcția podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, România a investit un total de 700 de milioane de euro prin CNAIR și Uniunea Europeană.