Care sunt viitorii candidați la alegerile pentru Cotroceni din 2024, cine are șanse, cum se pregătesc prezidențiabilii, ce strategie alege PSD în lupta cu PNL, toate detaliile bătăliilor de pe scena politică românească, într-o ediție specială „Culisele statului paralel”, cu Anca Alexandrescu, la Realitatea PLUS.
Începe bătălia pe șefia partidelor. Liberalii sunt primii care intră în ring. Liderul PNL Ludovic Orban a anunțat că va candida din nou pentru funcția pe care o deține în acest moment în structura politică la Congresul partidului, pe 25 septembrie. Orban e convins că va și câștiga în congresul PNL, ceea ce îl va propulsa automat în postura de candidat al liberalilor la prezidențialele din 2024.
Asta dacă nu-l va tulbura premierul Florin Cîțu, care pare decis să intre în meci. Cîțu a declarat că în mod sigur va candida la o funcție în partid. Premierul nu se simte intimidat de supremația lui Orban și spune că „e loc pentru toată lumea”. Conform vechiLor dogme, dacă va câștiga șefia PNL, Cîțu îi va lua locul lui Orban la alegerile pentru președinția României. De aici au ieșit scântei.
Într-o declarație de presă, Ludovic Orban a reacționat la informația că Florin Cîțu i-ar putea fi contracandidat, înșiruind câte a făcut pentru el.
„Îl doresc așa cum a fost. A fost în echipa mea. A fost ales senator în 2016, a fost ales vicepreședinte economic în echipa mea, l-am susținut pentru funcția de lider de grup la Senat, ulterior ministru al finanțelor și după alegeri pe poziția de premier. Între mine și Florin Cîțu e o relație de colaborare, de parteneriat. Comunicăm, luăm decizii împreună. Mi-aș dori să fie în echipa mea, dar decizia îi aparține”, a declarat Ludovic Orban, marți, 25 mai, la Parlament.
Un semn că a început o campanie de promovare în interiorul partidului vine din partea lui Emil Boc. Întrebat dacă îl vede pe Cîțu ca un viitor șef al PNL, acesta a avut doar cuvinte de laudă, spunând că „Florin Cîțu este viitorul și poate duce partidul și România spre Europa”, relatează Realitatea PLUS.
„Mă bucur că avem un premier ca Florin Cîțu, care înțelege bine mecanismele economice, care înțelege că locul de muncă este cea mai bună formă de protecție socială, înțelege că avem nevoie de o reformare și este un om politic venit recent și care-și dedică energia pentru viitorul României”, a declarat Emil Boc, pe 20 mai, la un post TV.
Conform zicalei „Când doi se bat, al treilea câștigă”, președintele PSD Marcel Ciolacu e relaxat. Ciolacu a găsit o soluție pentru partidul său: va elimina regula ca președintele de partid să candideze automat la cea mai înaltă funcție în stat, notează Realitatea PLUS.
”Cică a greși e omenește, a persevera e prostește. Dacă am avut o anumită abordare, toți președinții PSD dinaintea mea au avut o abordare care nu a funcționat. Eu am zis că voi schimba această abordare. În primul rând, președintele partidului nu mai este neapărat și candidatul la prezidențiale. Vom declanșa alegeri interne pentru această competiție. Este posibil ca anumiți oameni din afara partidului, dar personalități totuși cunoscute, să poată să intre în această competiție internă a PSD. Acest lucru va duce ca în 2024 PSD să câștige toate alegerile”, declara liderul PSD, pe 23 mai, la un post TV.
Surse spun că alesul PSD este Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO și fost candidat la alegerile prezidențiale din 2009.
Mircea Geoană s-a culcat președinte, iar dimineață era declarat pierzător. La alegerile prezidențiale din 2009, Traian Băsescu a obținut un nou mandat la mustață. Cei doi au fost despărțiți de mai puțin de un procent.
Și Sorin Grindeanu susține ideea lansată de Marcel Ciolacu. Fostul premier a subliniat că PSD trebuie să-şi schimbe abordarea şi să vadă care ar fi cel mai potrivit profil pentru ca un candidat să câştige alegerile. „Nu pesedistul e important, sunt importanţi votanţii PSD”, a declarat Grindeanu.
Acesta a comentat și posibilitatea ca reprezentantul social-democraților la alegerile din 2024 să fie Mircea Geoană.
„E un fost lider al PSD și sunt convins că a câştigat alegerile în 2009. E convingerea mea personală şi nu cred că doar a mea. În acest moment ocupă o funcţie extrem de importantă, de secretar general adjunct al NATO, care are un profil european, euro-atlantic, care e un om de stânga”, a mai spus fostul prim-ministru Grindeanu.