Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR, a povestit miercuri, în emisiunea ”Culisele statului paralel” de la Realitatea Plus, care era contextul politic și economic în România în momentul în care Mugur Isărescu a acceptat să candideze pentru funcția de premier.
Adrian Vasilescu a precizat că Mugur Isărescu a acceptat candidatura foarte greu și că presiunile cele mai mari au venit din partea fostului președinte Emil Constantinescu.
”Domnul Isărescu nu este om politic. A acceptat candidatura foarte greu. Până și în Deltă, când a fost într-o scurtă vacanță, îl căutau să candideze. Nu știu cine i-a propus candidatura.
Prin soția mea eram înrudit cu Ion Diaconescu, președintele PNȚCD, un lider important în vremea aceea. El mi-a povestit că cel care a făcut presiuni în numele coaliției era președintele Constantinescu. Și la 1 noaptea înainte de a fi cedat și a spus că vine premier, îl presa.
Diaconescu mi-a spus așa: apăruse un articol în Ziarul Financiar, în care se făcea o analiză a modului în care BNR și Isărescu au salvat România în 1999 de la o încetare de plăți. România avea o datorie la japonezi, care ajunsese la scadență. A fost o premieră – România a solicitat Japoniei un împrumut de jumătate de miliard de dolari, Japonia l-a acceptat, dar acel împrumut a fost montat de marea firmă Nomura – firmă financiară internațională – care a făcut un pariu că va aduna acești bani de la populația Japoniei, nu de la bănci, instituții financiare, de la hamal din porturi la savanți. Milioane de oameni au participat la montarea acestui împrumut și așteptau bani. Mugur Isărescu a bătut cu pumnul în masă și a spus că nu poate accepta ca milioane de oameni să aștepte împrumutul de la România și el să le spună că nu are bani.
Ziarrul Financiar a scris un reportaj în care erau 2 lucruri foarte interesante: BNR a salvat țara de la o distrugere financiară, alergând cu un rănit în spate – Bancorex, și folosind rezerva Băncii Naționale pe care a constituit-o în condiții foarte grele, ca un fel de aviație britanică în al Doilea Război Mondial.
Ion Diaconescu mi-a spus că cineva din cerc a citit acel reportaj și a spus că el este soluția.
Contextul economic era cât se poate de grav. România venea după 3 ani de recesiune – 1997, 1998 și 1999, care înainte a avut încă 4 de creștere așa și așa. În rest, înainte de guvernul Văcăroiu, au mai fost 3 ani de recesiune și încă 2 ani în vremea lui Ceaușescu”, a declarat Adrian Vasilescu.