Deși cotațiile internaționale la petrol au înregistrat un declin de aproape 6%, nu același lucru se întâmplă și în benzinăriile din România, unde prețurile sunt mereu în creștere. 

Preţurile petrolului au avut vineri o evoluţie negativă, iar pe ansamblul săptămânii au scăzut cu peste 6%, cele mai accentuale declinuri din ultimele trei luni, investitorii analizând datele de pe piaţa americană a muncii şi perspectivele reducerii dobânzii de referinţă de către Rezerva Federală, transmite Reuters. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, cu livrare în iulie, au scăzut vineri cu 71 de cenţi, sau cu 0,85%, la 82,96 dolari pe baril. 

Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate aferent lunii iunie a scăzut cu 84 de cenţi, sau cu 1,06%, la 78,11 dolari pe baril.

Ambele valori de referinţă au înregistrat pierderi pierderi săptămânale de peste 6%, deoarece investitorii sunt îngrijoraţi de faptul că ratele dobânzilor mari pentru mai mult timp vor reduce creşterea economică în SUA, principalul consumator de petrol din lume, precum şi în alte părţi ale lumii.

Preţul petrolului Brent a consemnat un declin săptămânal de aproximativ 6,8%, în timp ce preţul WTI s-a redus cu 6,4%.

Creşterea locurilor de muncă din SUA a încetinit peste aşteptări în aprilie, iar câştigul salarial anual s-a redus, au arătat datele de vineri, determinând traderii să îşi mărească aşteptările că banca centrală a SUA va efectua prima sa reducere a dobânzii de anul acesta în septembrie.

”Economia încetineşte puţin. Dar (datele) oferă o cale de urmat, că Fed va efectuta cel puţin o reducere a dobânzii în acest an”, a spus Tim Snyder, economist la Matador Economics.

Fed a menţinut dobânzile stabile în această săptămână şi a semnalat valori ridicate ale inflaţiei care ar putea întârzia reducerile dobânzilor.