Viceprimarul Florin Birta a avut ieri, 30 ianuarie 2019, o întâlnire cu președinții și administratorii asociațiilor de proprietari care fac parte din proiectul pilot pe care Primăria Oradea a început să-l implementeze la 1 iulie 2018, împreună cu RER Vest și Eco Bihor și care este menit să scadă cantitățile de deșeuri depozitate la halda Eco Bihor.

Cele 126 de asociaţii implicate în proiectul pilot cuprind circa 6.440 de apartamente, respectiv 12.000 de cetățeni, având un traseu stabilit de RER.

Prin acest program a fost inclusă în colectarea deșeurilor fracția biodegradabilă. Astfel, acest deșeu biodegradabil, care este mult și foarte greu ca și tonaj, nu mai este depozitat, ci este transformat într-un compost și apoi valorificat, în acest fel reducându-se ținta de depozitare impusă de normativele în vigoare. Practic, a mai fost introdus în incinta metalică un cotainer maro pentru resturi alimentare crude/fierte/prăjite, carne, pește, oase, ouă, legume și fructe, pâine, biscuiți, zaț de cafea și pliculețe de ceai, prosoape și șervețele de hârtie folosite. RER Vest a împărţit fiecărui apartament saci de hârtie şi recipienți pentru biodeşeuri.

Zoltán Pálhegyi, director general economic-marketing al companiei RER, a prezentat rezultatele primelor 6 luni ale proiectului pilot. Astfel din totalul de deșeuri colectate, cele reziduale au scăzut la 45%, cele biodegradabile reprezentând 29% iar fracția uscată 26%.

Tot în cadrul întâlnirii de ieri, RER și Primăria Oradea au premiat asociaţia de proprietari cu cea mai bună rată de colectare a deșeurilor biodegradabile în cadrul acestui proiect pilot. Asociația de proprietari Apateului nr. 4, câștigătoarea din prima perioadă a acestui program, va fi scutită timp de un an de la plata taxei de salubrizare.

Deoarece orădenii s-au dovedit receptivi la programul pilot de colectare a deșeurilor în trei fracții, acesta va continua până la data de 1 ianuarie 2020.

Importanța colectării separate a deșeurilor este dată și de faptul că, în conformitate cu O.U nr. 196/2005 privind fondul de mediu, s-au stabilit niște ținte în ceea ce privește reducerea cantităților de deșeuri depozitate în municipiul Oradea, ținte care trebuie atinse anual, în caz contrar consecințele financiare vor fi suportate de bugetul local și implicit de cetățenii municipiului.

„Începând cu anul 2019, trebuie să reducem deșeurile cu 45%. Acest procent este reprezentat de diferența dintre cantitatea de deșeuri care intră pe poarta Eco Bihor și cantitatea reciclabilă, această cantitate reciclabilă fiind procentul pe care reușim să îl deviem de la depozitare. În acest moment, în Oradea se colectează pe două fracții: umedă și uscată, însă prin programul pilot pe care l-am demarat am inclus încă o fracție, fracția biodegradabilă, care nu mai este depozitată la haldă ci este tranformată într-un compost și apoi valorificat. Țelul este acela de a reduce ținta de depozitare impusă de normativele în vigoare. Începând cu anul 2020 vom introduce un nou sistem de colectare și atunci colectarea pe cele trei fracții va fi extinsă la nivelul întregului oraș”, a explicat viceprimarul Florin Birta.

Primăria Oradea mulțumește tuturor asociațiilor și cetățenilor implicați în acest proiect, acțiunea lor fiind un model pozitiv și pentru celelalte asociații de proprietari din municipiu.