Mai multe persoane care au ajuns, în noaptea de marţi spre miercuri, în centrul de carantină anti-coronavirus de la Pădurea Negră din Bihor reclamă condiţiile inumane amenajate în clădirea pusă la dispoziţie de DGASPC Bihor. Saltele cu miros de urină, paturi lipite unele de altele, fără apă şi fără săpun, mizerie, spaţii infecte, fără dezinfectanţi şi niciun medic care să le asigure asistenţa românilor care se întorc din Italia sunt câteva din aspectele reclamate, informează ebihoreanul.ro

„Sunt anumite camere care nu au apă curentă la chiuvetă, nu există săpun, prosoape, absolut nimic! Nu ne-au dat nimic, în afară de lenjeria pe care trebuia să o tragem peste perne şi plapume. Nu s-a dezinfectat înainte ca noi să ajungem aici! Pernele sunt foarte pătate. Nu sunt dezinfectate şi e de neacceptat, cu atât mai mult cu cât ne-au cazat în centru în urma celor care ar putea fi infectaţi! Perna, plapuma miros îngrozitor a urină. Sunt persoane care nu au acceptat mizeria din cameră şi au ales să rămână în maşini”, a reclamat o femeie.

Oamenii au trimis ziarului ebihoreanul.ro şi filmări, revoltaţi şi speriaţi de ceea ce se întâmplă, cu atât mai mult cu cât, în noaptea de dinainte, li s-a spus că medici de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor se vor deplasa în zona de carantină pentru a le verifica starea de sănătate, dar, cel puţin până la ora 11, nimeni nu a ajuns să-i controleze.

Ei spun că în centrul din Pădurea Neagră sunt aproximativ 20 de persoane, câte două în camere, şi reclamă că, practic, autorităţile i-au abandonat acolo. Nu au nici măcar semnal la telefoane, iar în centru nu există nici măcar un medic care să îi supravegheze.

Acesta a mai spus că singurul care se îngrijeşte de soarta celor cazaţi în centrul din Pădurea Neagră este administratorul clădirii, care „se ocupă de tot”, dar nu are nici măcar soluţii dezinfectante care să le asigure celor prezenţi minima igienă. „El pune pe foc lemne, el ne face o cafea în ibric, el ar trebui să facă curăţenie, dar nimeni nu i-a adus soluţii de dezinfectat. Spălăm pe jos cu un fel de soluţie de vase, condiţiile sunt sub orice critică. Spre deosebire de alte ţări, la noi nu e foarte vesel ce se întâmplă”, a mai declarat acesta.

BIHOREANUL a încercat să afle puncte de vedere legate de aceste reclamaţii. În timp ce prefectul Dumitru Ţiplea nu răspunde la telefon, dr. Dorel Ţîrţ, reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, a promis că va reveni cu un răspuns, cerând să i se facă o cerere în scris pentru un punct de vedere.

Acesta a dat, însă, asigurări, că o echipă de la DSP Bihor se îndreaptă spre centrul de carantină, pentru a preleva probe.