Turneul SoNoRo Conac „À la française” își continuă călătoria muzicală prin țară și va ajunge duminică, 7 iulie, ora 19:00 și la Sinagoga Neologă din Oradea.
Intrarea se face în baza unei invitații sau în baza unei rezervări prealabile, în limita locurilor disponibile, la: [email protected] sau 0741.190.470.
Turneul SoNoRo Conac „À la française” face parte din Sezonul România – Franța 2019, ocazie cu care orădenii, și nu numai, sunt invitați să cunoască și să asculte lucrările unor mari compozitori francezi – Jean Cras, Gabriel Fauré, Marin Marais, în interpretarea unor renumiți muzicieni: Răzvan Popovici – violă, Benedict Klöckner – violoncel, Miruna Nagy – harpă.
Fiecare dintre locurile alese pentru a găzdui concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac se remarcă prin valoarea arhitecturală deosebită pe care o au, iar cea de-a treia cea mai mare sinagogă din Europa nu putea lipsi din acest periplu. Sinagoga Neologă din Oradea este un important lăcaș de cult evreiesc și a fost ridicată în 1877 – 1877 de către evreii reformişti din Oradea ca urmare a separării acestora de comunitatea evreiască ortodoxă. Clădirea eclectică cu influențe orientale maure și dominată de o cupolă centrală uriașă a fost gândită de Busch Dávid, arhitect şef al oraşului Oradea şi membru al comunităţii evreieşti.
În prezent, sinagoga de pe malul Crișului Repede poate găzdui până la 1000 de persoane, funcționează ca spațiu destinat artei și poate fi vizitată în regim de muzeu.
„În cel de-al șaptelea an SoNoRo Conac, celebrăm atât influența franceză asupra culturii noastre prin artă și arhitectură, cât și aportul țării noastre adus culturii franceze prin intelectualii și artiștii de origine română. Sezonul România-Franța 2019, în care este inclusă ediția SoNoRo Conac „À la française”, ne oferă prilejul să facem cunoștintă publicului român cu artiști francezi remarcabili și să punem lumina pe compozitori francezi de marcă ai muzicii clasice. Vă invităm să faceți alături de noi o incursiune memorabilă, să vă bucurați pe îndelete de povestea fiecărui palat, castel, biserici fortificate și case boierești, să ascultați poate cea mai bună muzică compusă vreodată și, astfel, să vedem împreună partea armonioasă a împletirii culturii franceze cu cea românească”, declară muzicianul Răzvan Popovici, inițiatorul turneului SoNoRo Conac și al Festivalului SoNoRo.