O delegație numeroasă a filialei PNL Bihor alături de doi candidați la alegerile europarlamentare, domnul Daniel Buda si Vasile Blaga, au vizitat sâmbătă 13 aprilie  comuna Tinca cu ocazia inaugurării noii stații de epurare, realizată cu ajutorul fondurilor europene. Deschiderea evenimentului a avut loc la Centrul Cultural Tinca , o clădire reabilitată de asemenea cu ajutorul fondurilor europene unde, în fața locuitorilor comunei și a oaspeților din județ, actorul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, a realizat o scurtă prezentare istorică a comunei, după care a introdus oaspeții de la prezidiul evenimentului. Alături de cei doi candidati la alegerile europarlamentare, au fost prezentați parlamentarii PNL Bihor Florica Cherecheș, Ioan Cupșa, Gavrilă Ghilea, Cornel Popa si Primarul Orașului Oradea, Ilie Bolojan.

A luat cuvântul Primarul Comunei Tinca, domnul Teodor Coste, care a enumerat pe scurt proiectele realizate cu ajutorul fondurilor europene în cursul acestui mandat:

-centru multifuncțional Tinca, în colaborare cu primăria Lyon, valoare totală 350.000 euro.

-înlocuire rețele de distribuție apă în localitățile Girișu Negru și Belfir, valoare totală 1.822.682 lei, echivalentul a 488.000 euro.

-construire conductă de aducțiune apă Tinca – Gurbediu, valoare totală 444.144 lei, echivalentul a 120.000 euro.

-extindere rețea de apă și refacere branșamente în localitățile Tinca, Gurbediu și Râpa, valoare totală 2.150.000 lei, echivalentul a 595.000 euro.

-stație de epurare ape uzate nouă în localitatea Tinca, valoare totală 4.589.743 lei, echivalentul a 1.300.000 euro.

-modernizare strada Mihai Viteazu, localitatea Tinca, valoare totală 859.400 lei, echivalentul a 238.000 euro.

Pe lângă acestea, Primarul Coste a vorbit despre proiectele din finanțare proprie, deja realizate fiind Grădinița de Copii Tinca valoare totală 1.841.666 lei, echivalentul a 490.000 euro și terenul de sport la școlile din satele Tinca, Gurbediu și Râpa, valoare totală 351.819 lei. Mai există de asemenea patru proiecte aflate în derulare, reprezentân modernizare de străzi, modernizarea Centrului Multifunctional din satul Râpa și construcția unui teren de sport la școala din satul Girișul Negru.

Primul dintre oaspeți care a luat cuvantul a fost domnul Daniel Buda, europarlamentar și candidat pentu un nou mandat în Parlamentul European. Acesta l-a felicitat pe primarul Coste pentru modul în care a reușit să gestioneze fondurile europene pentru dezvoltarea comunei, mesajul dansului fiind unul pro European, criticând dur modul în care guvernarea PSD nu a fost capabila să absoarba fondurile destinate țării noastre.

Candidatul bihorean la alegerile europarlamentare, domnul Vasile Blaga a felicitat întreaga administrație liberală a comunei Tinca, având un discurs mobilizator pentru următoarele alegeri, folosind ca și exemple de administrație eficientă primarii liberali de la Cluj, Oradea, Alba-Iulia, Arad și Timisoara. Acesta a scos în evidență diferențele evidente între modul în care aceste orașe s-au dezvoltat în comparație cu cele din zone ale țării controlate de către Partidul Social Democrat.

 

 

 

 

 

 

 

Primarul orașului Oradea, Ilie Bolojan, deja un expert în gestionarea fondurilor europene, a pus accentul pe dezvoltarea infrastructurii și importanța extinderii rețelelor de apă și canal în mediul rural, condiții de bază pentru atragerea investitorilor și pentru a convinge populația locală să nu-și părăsească comunitățile natale. A atras anteția de asemenea că aceste alegeri europarlamentare, vizibil ignorate de votanții din Romania sunt extrem de importante, influențând vizibil viața de zi cu zi a cetătenilor prin modul în care țara noastră reușește să capteze fondurile europene disponibile, fonduri esențiale pentru investițiile extrem de necesare, mai ales în infrastructura rutiera și agricultură.

Cei prezenți s-au deplasat apoi la stația de epurare, realizată în procent de 99% cu fonduri europene unde, după festivitatea de tăiere a panglicii, au primit o scurtă prezentare a modului în care functioneaza această unitate.

 

 

 

 

 

Vizita oaspeților s-a încheiat la noua gradiniță din comună, o clădire modernă, cu dotări la cele mai înalte standarde Europene.