În luna august, OMS a declarat mpox o urgență de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat grad de alertă.

O reuniune a Comitetului de Urgență a fost convocată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe tema mpox pentru data de 22 noiembrie, cu scopul de a stabili dacă această boală virală rămâne o criză sanitară globală.

În luna august, OMS a declarat mpox o urgență de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat grad de alertă. Această măsură a fost luată după ce a început să se răspândească o nouă variantă a variolei maimuței, clada Ib, în anumite părţi ale Africii.

Anul acesta, până la data de 3 noiembrie, au fost înregistrate 46.794 de cazuri confirmate şi suspecte în Africa, inclusiv 1.081 de decese, a precizat OMS într-un raport publicat luni, potrivit Agerpres.

Cele mai afectate țări

Cele mai afectate țări sunt, în ordine: Republica Democratică Congo, Burundi şi Uganda, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Mpox se transmite prin contact apropiat. Formele bolii sunt de obicei uşoare, însă poate fi fatală în cazuri rare. Provoacă simptome asemănătoare gripei şi leziuni purulente pe corp. Doze iniţiale de vaccin au fost alocate luna aceasta unui număr de nouă ţări din Africa cel mai grav afectate.