Comisarul pentru Politica Regională a Comisiei Europene Corina Creţu s-a aflat marți, 14 mai, în vizită la Oradea. Alături de primarul Ilie Bolojan și viceprimarul Mircea Mălan, comisarul european a vizitat două şantiere din Oradea, respectiv șantierul din Piața Ferdinand și cel de pe Calea Aradului, pentru extinderea liniilor de tramvai, ambele deschise recent, în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană.
Comisarul european Corina Crețu a constatat în teren stadiul lucrărilor de reabilitare a Pieţei Ferdinand şi de amenajare a noii linii de tramvai din Calea Aradului.
„Îi spun încă o dată bun venit comisarului european Corina Crețu la Oradea. Am avut o întâlnire la Primărie unde am discutat problemele absorbției de fonduri europene și problemele cu care ne confruntăm în această perioadă. La finalul unui mandat de comisar, doresc să-i mulțumesc d-nei Crețu pentru tot ceea ce a făcut pentru ca absorbția de fonduri europene pentru autoritățile locale să se deruleze în condiții cât mai bune, îi mulțumesc pentru întâlnirile pe care ni le-a organizat între Asociația Municipiilor din România, DG Regio, autoritatea de management de la Bruxelles și pentru tot concursul pe care l-a dat pentru ca anumite lucruri care nu funcționau să fie remediate”, a spus primarul Ilie Bolojan.
La rândul său, comisarul european Corina Crețu și-a exprimat aprecierea pentru eforturile depuse de Primăria Oradea pentru a depăși toate obstacolele apărute și pentru a schimba fața orașului prin numeroase proiecte de investiții.
„Mă bucur să fiu din nou la Oradea. Oradea este un exemplu nu numai pentru România, dar și pentru întreaga Uniunea Europeană, un exemplu de cum banii europeni pot schimba fața orașului și pot îmbunătăți viața oamenilor. Eu îl felicit pe domnul primar Ilie Bolojan, pentru echipa care și-a format-o la primărie. Aceasta este un exemplu că se pot face lucruri importante în ciuda tuturor obstacolelor, în ciuda birocrației „, a spus comisarul.
În Piața Ferdinand, viceprimarul Mircea Mălan a fost cel care i-a prezentat comisarului lucrările: „Acest proiect face parte dintr-un proiect mai mare în valoare de 70 milioane de lei. Zona aceasta va deveni una pietonală. În spatele Teatrului se va crea o zonă unde se vor putea organiza spectacole în aer liber. De asemenea, toate reţelele din subteran se înlocuiesc cu prilejul acestor lucrări”.
Lucrările sunt efectuate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 de asocierea firmelor S.C Gavella, Porfido ed Arte Consorzio Stabile, S.C Proconsolutions S.R.L şi S.C Iriconstruct S.R.L.
Valoarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și refacere scuaruri în Piața Ferdinand este de 19.017.270, 90 lei +TVA.
Durata de realizare a investiției este de 21 de luni, din care 18 luni executarea lucrărilor, iar 3 luni a fost perioada de proiectare.
Proiectul „Reabilitare, modernizare și refacere scuaruri în Piața Ferdinand – Municipiul Oradea” are ca obiective generale îmbunătăţirea condiţiilor privind transportul şi mobilitatea populaţiei, punerea în valoare a elementelor de patrimoniu cultural naţional şi local din Piaţa Ferdinand, crearea condiţiilor pentru punerea în valoare a clădirilor monumente istorice din jurul Pieţei Ferdinand și sporirea atractivităţii pieţei pentru investiţii în servicii specifice centrelor urbane.
Lucrările prevăzute în proiect cuprind conservarea şi restructurarea zonelor verzi și dotarea acestora cu sisteme de irigații, refacerea infrastructurii rutiere și a celei pietonale, modernizarea sistemului de iluminat public, a rețelelor de apă-canal și a rețelelor de termoficare pe zona afectată, echiparea pieţei cu fântâni arteziene și cu elemente de mobilier urban noi, durabile, (bănci, coşuri de gunoi, panouri de informare), care satisfac condiţiile de confort, durabilitate, estetică, distribuţie funcţională optimă.
Viceprimarul Mircea Mălan a mai amintit că, pe lângă acest şantier, pe malul stâng al Crişului se mai fac lucrări de pietonalizare pe strada Aurel Lazăr şi în zona străzii Libertăţii.
În continuare, Comisarul Corina Crețu a vizitat șantierul din Calea Aradului, unde la sensul giratoriu de la intersecţia cu străzile Oneştilor şi Lipovei au început, în această săptămână, lucrările la o nouă linie de tramvai.
„Se va continua linia de cale ferată înspre Arad şi apoi pe malul pârâului Peţa, spre Universitate, până la sediul OTL, realizând practic un alt cerc cu linia de tramvai. Vom lega şi acele zone cu transport public durabil, acolo se dezvoltă Universitatea, o nouă sală de jocuri”, a explicat Mircea Mălan. Valoarea proiectului este de 48 de milioane de lei, iar termenul de execuţie este de 24 de luni.
Investiția din Calea Aradului cuprinde, într-o primă etapă, reabilitarea liniilor de tramvai în intersecția str. Primăriei – B-dul Decebal – Str. Calea Aradului. Lungimea căii noi proiectate pe firul 1, pe sensul Decebal – Calea Aradului este de 64,22 m, iar pe firul 2, lungimea este 116,67 m. În etapa a II-a urmează extinderea liniei noi de tramvai pe traseul Calea Aradului – str. Făgărașului – str. Atelierelor (cu acces depou OTL) și legătura pe toate direcțiile cu str. D. Cantemir. Lungimea totală a traseului este de 3.840 m pe firul 1 si 3.820 m pe firul 2.