Ieri 24 august, în sala mare a Primăriei Oradea a avut loc conferința de presă comună a Primăriei Oradea și Primăriei Debrecen, privind proiecte de colaborare culturală între cele două orașe.

La conferința de presă au participat viceprimarul municipiului Oradea – dl. Florin Birta, viceprimarul orașului Debrecen – dl. Komolay Szabolcs, directorul centrului cultural Modem din Debrecen – d-na Koroknai Edit, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune – dl. Mihai Jurca și directorul Muzeului Orașului Oradea – d-na Angela Lupșea.

Orașele înfrățite Oradea și Debrecen au avut și până acum o bună colaborare în direcția dezvoltării unor evenimente culturale, cum au fost recent „Carnavalul Florilor” sau „Zilele Sfântului Ladislau”, reprezentanții celor două orașe dorind o continuare și o dezvoltare a proiectelor comune.

„După ce la începutul acestei săptâmâni am sărbătorit la Oradea festivalul florilor și am fost gazda unui minunat concert al Orchestrei cu 100 de viori din Budapesta, la care a fost prezent și viceprimarul orașului Debrecen, dl. Komolay Szabolcs, azi avem bucuria să ne întâlnim din nou și să continuăm proiectele culturale și turistice comune ale orașelor Oradea și Debrecen, dorind să dăm astfel o notă de consecvență comunității române și comunității maghiare”, a spus viceprimarul Florin Birta în deschiderea conferinței de presă.

În continuare, viceprimarul orasului Debrecen, dl. Komolay Szabolcs, a prezentat o expoziție importantă care are loc la Debrecen, „Impresii”, de la centrul cultural Modem din Debrecen. Aceasta a început în data de 23 iunie și poate fi admirată până în 23 septembrie 2018. Interesul vizitatorilor fiind foarte mare, organizatorii s-au gândit deja la o prelungire a expoziției.

Expoziția „Impresii” reunește 56 de exponate ale unor pictori celebri, precum Monet, Degas, Cézanne, Courbet, Van Gogh, Modigliani, Picasso, Sisley, Turner, Warhol, Lichtenstein, Francis Bacon. Exponatele sunt aduse de la la Galeria de Artă Johannesburg din Africa de Sud, care deține peste 9000 de exponate.

Cele două orașe, Oradea și Debrecen, au în vedere un parteneriat cultural care are ca obiectiv schimbul de turiști, astfel încât turiști din Oradea să ajungă în Debrecen pentru a vedea acolo principalele obiective turistice sau expoziții, iar cei din Debrecen să vină să viziteze obiectivele turistice din Oradea

„Am considerat că în această perioadă orădenii pot fi interesați de expoziția care se desfășoară acum la Centrul Cultural Modem. Astfel, pentru a veni în întâmpinarea tuturor celor interesați, există autobuze spre Debrecen cu întoarecere seara, în aceeași zi, care pot fi luate sâmbătă și duminică, la ora 9:00, de la autogara de lângă Gara Centrală”, a completat viceprimarul Komolay Szabolcs

Astfel, până în 23 septembrie 2018, în fiecare sâmbătă şi duminică se organizează vizite cu plecare din Oradea, la expoziția „Impresii” din Debrecen.

Programul vizitelor este următorul (ora locală):

–          plecare cu autobuzul la ora 9 din autogara de lângă gara centrală CFR (Bdul. Stefan cel Mare nr. 4)

–          între orele 10-12, vizitarea expoziției, prezentarea în limba română artistul-profesor Toró József

–          între orele 12-14 masa de prânz la Restaurantul Casablanca (3 meniuri la alegere)

–          între orele 14-19 program liber la alegere: vizionarea trilogiei monumentale Săptămâna Patimilor pictat de Munkácsy Mihály la Muzeul Déri, vizită la Grădina Zoologică și Parcul de Distracții, wellness la Aquaticum, shopping la Forum Plaza etc.

–          la orele 19, plecare la Oradea, sosire preconizată la orele 20.

Taxa de participare este 99 lei (suma cuprinde contravaloarea călătoriei – transportul Oradea-Debrecen și retur, a biletului de intrare la expoziție, a prânzului. Nu cuprinde cheltuielile programelor individuale. Deplasarea se realizează numai în cazul în care sunt minimum 8 participanţi.)

Înscrieri se fac la adresa de email  [email protected], iar emailul trebuie să cuprindă următoarele date: data vizitei (date posibile în august 25, 26, în septembrie 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23), numele, număr telefon, adresă e-mail. Cei care se înscriu vor fi contactaţi personal pentru detalii. Plecarea se face În fiecare sâmbătă și duminică.

În prezent, aceste curse duc turiști către Debrecen, dar aproximativ peste două săptămâni, cursele de autobuze vor aduce și  turiști din Debrecen la Oradea pentru a vedea obiectivele turistice din municipiul nostru. Momentan se lucrează la o oferă și la un traseu turistic de vizitare.