Meteorologii au emis sâmbătă dimineaţă o avertizare cod roşu pentru localităţi din judeţele Vaslui şi Galaţi. Vor fi averse, iar prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantităţi de peste 60 l/mp, precizează ANM.
La Galați a fost rupere de nori. Doi oameni au murit după ce au fost luați de viitură. În mai multe zone, străzile s-au transformat în adevărate râuri după ce debitul apelor a crescut de la ploaia torențială iar râurile au ieșit din matcă. A fost emis un cod roșu de vijelii. Oamenii au fost evacuați din case pe brațe de către pompieri.
Ploile abundente care au afectat judeţul Galaţi s-au soldat cu decesul a două persoane. De asemenea, zeci de persoane au fost evacuate, iar 13 tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor. În unele localităţi, apa a depăşit 1,5 metri. Localităţi din judeţul Galaţi se află sub avertizare cod roşu de ploi până la ora 10.00.
Următoarele porţiuni de drumuri sunt închise traficului:
EFECTE METEO ÎNREGISTRATE ÎN ULTIMELE 24 DE ORE
Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 19 localități din 8 județe (AG, BC, BZ, GL, HD, NT, VL și VN), unde s-a intervenit pentru salvarea a peste 40 persoane (județul Galați), pentru evacuarea apei din 14 case, 25 curți, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, 2 instituții publice, 2 operatori economici. Totodată, echipajele au acționat și pentru degajarea a 29 de copaci doborâți de vânt și 1 stâlp căzut pe carosabil. În urma acestor evenimente, 8 autoturisme au fost avariate.
Efecte semnificative au fost înregistrate în județul Galați. În urma cantităților mari de precipitații căzute, în localitățile Pechea și Grivița s-a produs o viitură și s-a intervenit pentru salvarea și evacuarea a peste 40 persoane din locuințe, surprinse de volumul mare de apă. Din nefericire, în urma acțiunilor de căutare, două persoane au fost găsite decedate, în localitățile Pechea și Drăgușeni.
Circulația rutieră a fost temporar blocată din cauza aluviunilor și a copacilor căzuți pe carosabil pe 1 drum național (DN 7/VL) și pe 1 drum județean (DJ 203C/BZ) și este blocată pe 1 drum județean (DJ 159/NT) din cauza aluviunilor de pe carosabil.
Pentru gestionarea acestor efecte produse din cauza precipitațiilor abundente, la nivel national sunt pregătiți să intervină pompieri, polițiști, jandarmi, dar și autoritățile publice din zonele afectate.
În continuare se intervine în localități din județul Galați cu bărcile pneumatice pentru evacuarea mai multor persoane surprinse ca urmare a inundațiilor produse.
MĂSURI ÎNTREPRINSE PENTRU GESTIONAREA SITUAȚIEI
Pentru gestionarea situațiilor înregistrate, la nivel central au fost întreprinse următoarele măsuri:
– monitorizarea și coordonarea situației din teren prin structura de specialitate a Departamentului pentru Situații de Urgență, care este în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
– realizarea manevrei de forțe și mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin suplimentarea în județul Galați cu 5 bărci din județele Brăila, Buzău, Tulcea și Vrancea pentru căutarea și salvarea persoanelor surprinse de viitură.
Totodată, în urmă cu scurt timp, tot pentru județul Galați, a fost suplimentat dispozitivul cu alte 4 bărci din județele Vaslui, Ialomița, Bacău și Buzău.
De asemenea, la nivel teritorial au fost întreprinse următoarele măsuri:
– transmiterea prognozelor, avertizărilor, înștiințărilor și informărilor, privind producerea fenomenelor meteorologice/hidrometeorologice periculoase către autoritățile competente, în vederea dispunerii măsurilor specifice care se impun;
– menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;
– instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase;
– activarea grupei operative la nivelul a 9 județe (BC, BT, BZ, GL, IS, NT, SV, VN și VS;
– emiterea a 6 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 5 județe (AG, BC, GL, NT și VS) și a 4 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 4 județe (BC, GL, NT și VS);
– creșterea capacității operaționale la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Galați, precum și creșterea capacității operaționale la nivelul Detașamentului de Pompieri Bacău din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bacău.
Misiuni desfășurate ca urmare a manifestării fenomenelor meteo (Județul Neamț)
Forțe și mijloace de intervenție de la Punctul de lucru Poienari, Detașamentul de pompieri Roman, SVSU Valea Ursului și IPJ au acționat în comuna Valea Ursului pentru deblocarea traficului de pe DJ 159, unde 5 autoturisme(în care se aflau 8 persoane) și 1 autobuz (în care se afla doar conducătorul auto) au rămas blocate ca urmare a aluviunilor depuse pe partea carosabilă și a unui autotren derapat.
Nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
În comuna Icușești, pe DJ 207D la intersecția cu DC 82, SVSU Icușești a intervenit cu un buldoexcavator pentru îndepărtarea aluviunilor de pe partea carosabilă.
Râurile au ieșit din matcă și au inundat străzile. Localnicii au fost evacuați din case pe brațe de către pompieri. În Argeș o ploaie torențială a inundat în doar câteva minute toate șoselele. Canalizările nu au mai făcut față așa că apa a refulat în mijlocul străzii. Și pe Valea Oltului, DN7 a fost blocat de aluviunile venite de pe versanți. Drumarii au acționat toată noaptea iar circulația a fost reluată aproape de orele dimineții.
Sursa: Newsinn