Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) reacționează după imaginile difuzate în spațiul public despre calitatea slabă a lucrărilor la Podul de la Brăila. Au început verificările în ritm alert. Iar directorul general al CNAIR a anunțat că au fost găsite deja primele 70 de șuruburi slăbite.

Compania Naţional de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat că echipe ale constructorului Podului de la Brăila au început miercuri verificările lucrării. Într-o singură zi au fost descoperite primele 70 de șuruburi slăbite în parapetul Podului de la Brăila. Miercuri, 30 august, au fost verificate 35.000 din cele 100.000 de şuruburi ale parapetului, adică o treime din total. Verificările continuă și joi, 31 august, a precizat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. Acesta a mai anunțat că Podul de la Brăila „va fi recepţionat doar dacă respectă standardele de calitate”.

„Echipele constructorului italian Webuild au verificat 35.000 din cele 100.000 de șuruburi ale parapetului montat pe Podul Suspendat peste Dunăre de la Brăila. Dintre acestea au fost identificate aproximativ 70 de suruburi slăbite”, a transmis CNAIR, miercuri seară.

Reacția CNAIR vine după ce lucrările de la Podul de la Brăila au fost criticate într-o filmare ce a devenit virală pe internet. Un trecător a postat mai multe imagini în care demonstrează cum poate fi deșurubat fără nicio sculă specială, cu mâinile goale. Iar filmarea trecătorului a fost făcută la nici două luni de la inaugurarea Podului de la Brăila. Din imaginile publicate pe rețelele de socializare se poate vedea cum unele șuruburi nu sunt strânse deloc, putând fi scoase cu mâna goală. Alte șuruburi sunt strânse, dar sunt strânse atât de slab încât pot fi desfăcute cu mâna. „Ce ai făcut, mă nene, mă? Tot podul așa este. Nimic nu-i strâns. E făcut la fantezie”, susține autorul filmării.
 
 
 
Politicienii s-au dus în grup extins pe 6 iulie 2023 să inaugureze podul peste Dunăre de la Brăila, anunțând cu surle și trâmbițe că este vorba despre cea mai mare investiție de infrastructură din ultimii 33 de ani, un proiect de peste 2 miliarde de lei. Au fost prezenți atunci președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, precum și fostul premier Nicolae Ciucă, în prezent președintele Senatului. 
 
Podul suspendat are o lungime de 1974,30 metri. Drumul principal (Brăila – Jijila) are o lungime de 19,095 km, iar drumul de legătură cu DN 22 (Smârdan – Măcin) are o lungime de 4,328 km.
Iar valoarea totală a proiectului Podului de la Brăila, actualizată prin Actul Adiţional nr. 2/02.02.2022, este de 2.593.608.633,43 lei – 85% fiind contribuţia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională.
 
Operațiunea de verificare începută miercuri, 30 august, la Podul de la Brăila este supravegheată de responsabilii cu implementarea contractului din cadrul CNAIR.
„Directorul General al CNAIR, Cristian Pistol, le-a cerut din nou constructorilor Podului Suspendat peste Dunăre de la Brăila să ia în serios contractul și să se asigure că lucrările sunt executate profesionist.
El le-a atras atenția că podul va fi recepționat doar dacă va respecta standardele de calitate prevăzute în contractul încheiat cu CNAIR.
Directorul General al CNAIR a precizat că acele lucrări care nu respectă standardele de calitate trebuie să fie remediate pe cheltuiala constructorului”, a mai transmis CNAIR.