Sute de oameni s-au așezat la rând, în aceste zile, în fața policlinicilor din București, pentru analize compensate. Cozile umilinței sunt însă riscante și arată incapacitatea sistemului de a oferi serviciile de bază în plină pandemie. 

Astfel de scene șocante readuc în atenție proasta funcționare a sistemului de compensare gestionat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sute de oameni au format o coadă uriașă, joi dimineață, la Policlinica Titan din București, sperând că vor reuși să-și facă investigații medicale gratuite. Coada s-a întins pe mai multe sute de metri, din nevoia de a păstra, cât de cât, distanțarea impusă de reglementările în vigoare, potrivit imaginilor postate în mediul online și difuzate de Realitatea Plus. 

Situația nu este nouă pentru că, de ani de zile, la început de lună, numeroși pacienți, în general vârstnici, formează cozi în fața laboratoarelor și policlinicilor, cu speranța că vor reuși să-și facă setul de analize și investigații gratuite la care au dreptul, în calitate de asigurați. Situația decontărilor s-a agravat în 2020, pe fondul crizei COVID. 

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, gestionat de CNAS, a înregistrat un deficit de circa 350 de milioane de lei, în ciuda faptului că a primit cele mai mari subvenții din ultimii 7 ani, potrvit unei analize economica.net. 

Principalul motiv al deficitului a fost scăderea încasărilor din contribuţiile de asigurări de sănătate şi din taxa clawback. Chiar dacă suntem în pandemie, Ministerul Sănătății ar trebui să găsească o soluție pentru ca pacienții să beneficieze de analize. Mai ales că ele sunt foarte importante tocmai pentru identificarea unor boli care pot influența negativ starea de sănătate a populației în contextul numărului mare de îmbolnăviri cu Covid 19. 

Ana Maria Păcuraru dă zilnic Check In acolo unde descoperim o problemă. Astfel, autoritațile vor avea o hartă cu puncte în care trebuie să vină cu soluții. Să fiți sanatoși, căci sănătatea este mai bună decât toate!