Ieri, 18 aprilie, lângă Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae, pe str. Iuliu Maniu, în prezența reprezentanților administrației publice locale, a reprezentanților Episcopiei Ortodoxe și a Episcopiei Greco-Catolice, a reprezentanților unităților militare, unităților de cultură și de învățământ din Oradea și județul Bihor și a unui numeros public, a avut loc dezvelirea statuii marelui om politic Iuliu Maniu, care a pierit în închisoarea comunistă de la Sighet.
Din partea Primăriei Oradea au fost prezenți la eveniment primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta și viceprimarul Mircea Mălan.
Manifestarea a început cu întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv, după care a fost intonat Imnul Național al României. A urmat apoi dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu de către sculptorul Deak Arpad, ajutat de preotul Anton Cioba.
La eveniment a participat și preotul greco-catolic Cristian Borz din Bădăcin, satul natal al lui Iuliu Maniu, însoțit de un grup de bădăcineni îmbrăcaţi în costume populare şi purtând insigne cu chipul lui Iuliu Maniu. Preotul Cristian Borz a făcut o prezentare deosebită a vieții omului și politicianului Iuliu Maniu. În final, acesta i-a mulţumit primarului Ilie Bolojan pentru contribuţia pe care Oradea a avut-o la reabilitarea casei lui Iuliu Maniu din Bădăcin.
„Datorită acestei donaţii suntem în măsură să anunţăm că în toamna acestui an vom reuşi să finalizăm lucrările de reabilitare. Domnule primar, Sfântul Pavel ne asigură că Dumnezeu îi iubeşte pe cei ce dăruiesc cu bucurie. Suntem siguri că aţi făcut toate aceste lucruri cu multă dragoste şi cu multă bucurie şi în semn de recunoştinţă vă rog să primiţi din partea grupului de la Bădăcin un cadou simbolic. Este vorba despre monografia satului Bădăcin şi familiei Maniu”, a încheiat preotul.
Primarul Ilie Bolojan s-a adresat celor prezenți la eveniment: „Acum, de centenar, orașul Oradea nu avea cum să nu aibă o statuie cu Iuliu Maniu, pentru că acesta are niște merite deosebite pentru ceea ce e România astăzi. El a fost acela care a dovedit că există compatibilitate între politică și morală, având un comportament moral de excepție. În situații dificile a luat măsuri nepopulare, dar a reușit să scoată țara la liman. Această statuie e o formă de recunoștință a orașului nostru. Un mare diplomat spunea că primește pe oricine în casa sa, indiferent de funcție, de haina și de rangul lui, dar îl conduce la poartă în funcție de inteligența pe care a dovedit-o în timpul vizitei. Orașul Oradea l-a primit pe Iuliu Maniu cu onoare în casa lui în 1919, atunci când Regele Ferdinand și Regina Maria au vizitat Oradea. Acum, la 100 de ani, având o perspectivă detașată față de acele evenimente, orașul Oradea îl conduce pe Iuliu Maniu spre marea poartă a istoriei neamului românesc, cu respect și recunoștință pentru un martir care toată viața a trăit în credință – credința în Dumnezeu, credința în democrație și legalitate și credința în neamul nostru. Dumnezeu să aibă în pază România! La mulți ani, Oradea, la mulți ani, dragi orădeni!”
Evenimentul a continuat cu depunerea de coroane și jerbe de flori la statuia lui Iuliu Maniu, realizarea dispozitivului de defilare, defilarea detașamentului de onoare și prezentarea onorului.